Website Vipassana meditatiecentrum Groningen

 

 

Programma zomer 2020; stadsretraite, meditatiedag en hervatting van meditatie op de woensdagavonden

---

Woord van het bestuur

Heropening van het Vipassana meditatiecentrum Groningen per 5 juni

Nu de coronamaatregelen per 5 juni verder worden versoepeld, heeft het bestuur besloten om in ons centrum ook weer activiteiten toe te staan. We zijn erg blij dat we jullie weer kunnen verwelkomen! We hebben allemaal het normale contact gemist, ook al waren digitale activiteiten via Zoom een belangrijke vervanger. We zullen ons wel aan verschillende gedragsregels moeten blijven houden. Neem in ieder geval een mondkapje mee en je eigen meditatiekussen en een (hand)doek om op te zitten en eventueel een extra (hand)doek om -als je kussens van het centrum gebruikt- over de materialen van het centrum te leggen.  Als je deelneemt aan een meditatie-activiteit krijg je het coronaprotocol toegestuurd.

---

Verslag Vesakviering

Op 9  mei vierden we in de Sangha van het vipassanacentrum Vesak. Wat is Vesak? Met Vesak vieren we de verjaardag van de Boeddha; we herinneren ons zijn Verlichting en zijn sterfdag. We nemen toevlucht tot de Boeddha, de Dhamma en de Sangha en chanten de 5 leef-adviezen. De kern van het gedachtengoed van de historische Boeddha is opmerkzaamheid. Opmerkzaam zijn van de realiteit, van wat we ervaren en daar aan ontdekken (de Dhamma); in verbinding met anderen: de Sangha. Het besef dat daar uit voortkomt vertaalt zich naar de wens om in harmonie te leven, om je te onthouden van doden, stelen en liegen.

De rituelen die we anders altijd uitvoeren -het chanten van Pali teksten en het baden van de baby Boeddha- komen uit Azië. Hoe vertaal je dat naar een betekenisvolle viering in een Westerse samenleving, per zoom?

We kozen een thema dat verbindt: spirituele vriendschap. In deze tijd waarin we elkaar niet in levende lijve tegenkomen, missen we het informele contact met de Sangha. Daarom hadden we dit jaar minder rituelen (want dat was ook moeilijk via Zoom!) en meer inhoudelijke verbinding, door persoonlijke ervaringen over spirituele vriendschap door een paar sangha-leden. Hoe verbindt je chanting met jouw meditatieproces? Hoe ben je met mediteren in aanraking gekomen? Hoe ervaar je het samen oefenen en uitwisselen van ervaringen?

Ayya Anopama – die vorig jaar een klein half jaar in het centrum woonde en nu in Duitsland verblijft – chantte de metta sutta. Als non wijdt zij haar leven aan de meditatiebeoefening en het doorgeven van de Dhamma. Wij zijn verbonden met anderen over de wereldbol, die ook dit pad gaan. We mediteerden in dialoog, dat geeft verdieping aan het delen van ervaringen: open zijn, zeggen wat nu opkomt. Afgewerkt met chanting, foto’s van het Boeddhabeeld in het centrum, gedichten en een lezing over het thema* werd het een intieme en positieve ochtend. We maakten gebruik van de gelegenheid, en dat gaf inspiratie en energie om elkaar te steunen op het meditatie pad, stap voor stap.

*de lezing is terug te vinden op de website www.vipassana-groningen.nl

---

Dana

Dana is in deze tijd ook mogelijk via de website en wordt zeer op prijs gesteld. Vermeld bij je donatie voor wie of waarvoor de donatie bestemd is.

---

Metta retraite met zr. Viranani: 13 t/m 20 juni

Begeleiding: zr, Viranani, Ank Schravendeel, Marieke Duijvestijn

Vorm: online en in het centrum
 
Een metta retraite, met zr. Viranani vanuit Myanmar per zoom in de ochtend en in de avond een bijeenkomst in het Vipassana centrum, met de mogelijkheid om ook dan per zoom mee te doen. De avond sessies zijn onder begeleiding van Ank Schravendeel en Marieke Duijvestijn. We zijn afhankelijk van de wifi verbinding met Myanmar, we hopen er het beste van … De voertaal is Engels en zo nodig vertaald naar Nederlands

Het programma ziet er globaal als volgt uit:

• Gezamenlijke meditatie in stilte in de vroege ochtend. Van 7.30 tot 8.15, beginnend op maandag 14 juni

• Na het ontbijt mediteren we met begeleiding van zr. Viranani en houdt ze een lezing tussen 9 en 10.30 uur

• Daarna meditatie in actie overdag in je eigen situatie, met momenten van meditatie die in jouw dagritme passen

• Iedere avond samen mediteren en uitwisseling met Marieke en Ank. Die bijeenkomsten zijn live in het Vipassana centrum en zijn ook per zoom te volgen

De eerste dag, zondag 13 juni, beginnen we om 9 uur met een wat langer, gezamenlijk programma. Van 9 tot 12 uur, per zoom voor iedereen, met zr. Viranani. In de middag is er een live bijeenkomst in het centrum, van 15 tot 16.30 uur, met Ank en Marieke. Het is mogelijk om zondagmiddag ook per zoom deel te nemen.

De laatste dag, zaterdag 19 juni,  mediteren we samen online met zr. Viranani van 9 tot 12 uur en ronden we de retraite samen af, per zoom.

Iedere ochtend geeft zr. Viranani een lezing, die wordt opgenomen en aan je toegestuurd wordt, zodat je deze ook op een ander moment kan afluisteren.

Er is een mogelijkheid om twee keer een uitwisselingsgesprek in een groep van 4 deelnemers te hebben, met zr. Viranani, van 10.40 tot 11.40 uur. We maken nog een schema wie wanneer een groepsinterview heeft

Er zijn nog 5 plekken vrij voor deelnemers die live mee willen doen. Er is nog ruim plek voor mensen die per zoom mee willen doen. Mocht je belangstelling hebben, geef je dan snel op via aanmelden@vipassana-groningen.nl.

---

Meditatiedag met thema: “Verbinden door te delen” op 4 juli

Begeleiding: Bart van Melik en Ank Schravendeel

Vorm: in het centrum

Op 20 maart was er een bijeenkomst over het thema 'verbinden door te delen' per zoom. Op 4 juli komen we live bij elkaar in het centrum. Ook als je 20 maart gemist hebt kun je aan deze dag meedoen

Mediteren is in verbinding zijn. We maken verbinding met wat we ervaren en verkennen onze binnenwereld. Door die ervaringen te delen met elkaar maken we verbinding met het overstijgende gegeven,dat niets menselijks ons vreemd is. Dat geeft inzicht en verdraagzaamheid naar elkaar. Dat geeft de mogelijkheid om de ander te benaderen zoals je zelf benaderd wilt worden.

Bart van Melik geeft sinds 2009 meditatieles in de omgeving van New York City en onderwijst retraites over de hele wereld. Hij werkt met diverse doelgroepen zoals oorlogsveteranen, jongeren in daklozenopvang en tieners op openbare scholen in NYC.

Bart heeft veel meditatiestijlen beoefend. Hij is getraind door Joseph Goldstein en Carol Wilson die hem kennis hebben laten maken met de kracht van een ontspannen bewustzijn dat ons in staat stelt het leven vriendelijk te ontmoeten - vooral in moeilijke tijden. Van Gregory Kramer leerde hij Insight Dialogue - een relationele meditatie-oefening. En van zijn vrouw Chantal en zoon Lou blijft hij leren over onvoorwaardelijke liefde, geduld en spelen.

Hij is mede-auteur van Still, in the City: Creating Peace of Mind in the Midst of Urban Chaos. Zijn meditatie-instructies zijn te horen op de Meditation Studio-app en op Dharma Seed.

Bart komt oorspronkelijk uit Nederland en is afgestudeerd aan de Spirit Rock / IMS Teacher Training. Aan de universiteit van Nijmegen heeft hij cultuur -en godsdienstpsychologie gestudeerd.

Ank leerde Vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte ze zich in metta meditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud haar leraren, die Vipassana en metta meditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, ze liep daarvoor stage bij Frits Koster. Ze geeft regelmatig retraites samen met andere leraren, onder andere met Joost van den Heuvel Rijnders. Ze is docent bij de Dhamma Verdiepings Cursus. In haar werk was Ank projectleider in welzijnswerk en manager in de zorg. Ze heeft nu een eigen praktijk als coach

---

Meditatieavonden in de zomer

Tijdens de zomerperiode gaan de meditatie avonden op woensdag door live in het centrum, graag vooraf aanmelden.

Dataelke woensdag

Tijd19.30 – 21.00

Kosten: Dana voor centrum

---

Petitie Myanmar

Op 1 februari j.l. werd een militaire coup gepleegd in Myanmar. De in november gekozen leiders werden gevangen gezet en daarmee werden 10 jaren democratie weggevaagd. De mensen in Myanmar verzetten zich hiertegen. Via vreedzame demonstraties, ludieke en creatieve acties protesteren ze tegen de junta, voor democratie en voor vrijlating van de velen die zonder redenen gevangen zijn gezet. Ondertussen zijn deze mensen niet meer veilig, zijn velen vermoord en doet de junta er op gruwelijke wijze van alles aan om de mensen zo bang te maken dat ze hun verzet opgeven. 

Als bestuur en begeleiders voelen we ons diep verbonden met Myanmar en gaat ons hart uit naar alle mensen daar. Zonder hen, zonder hun toewijding aan de Dhamma en zonder de vele leraren die de vipassana-traditie dagelijks belichamen en doorgeven zouden wij in Nederland geen inzichtmeditatie kennen. 

Er is een petitie ontwikkeld, waarmee we de geweldloze strijd van de bevolking van Myanmar voor democratie en het herstel van vrijheid en rechtvaardigheid kunnen ondersteunen en de Nederlandse regering oproepen om pressie uit te oefenen.

Hieronder tref je de link aan voor de petitie:

https://www.openpetition.eu/nl/petition/online/de-democratische-beweging-in-myanmar-heeft-onze-hulp-nodig

---

Als je de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kun je klikken op onderstaande link (opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuur dan een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.