Website Vipassana meditatiecentrum Groningen

Programma najaar 2021

---

Beste lezer, 

Hieronder tref je een overzicht aan van de komende activiteiten. Kijk ook eens op onze website voor meer info.

---

Van het bestuur

Beste mensen,

Wat hebben we een vreemde tijd achter de rug! Het centrum heeft eigenlijk een beetje stil gelegen. Er vonden wel activiteiten plaats via Zoom maar we hebben elkaar live nauwelijks kunnen ontmoeten. Op 4 juli hadden we eindelijk weer een meditatiedag in het centrum 'Verbinden door te delen'  o.l.v. Bart van Melik en Ank Schravendeel (zie verslag verderop in nieuwsbrief). En nu moeten we helaas weer afwachten wat de toekomst gaat brengen.

Door corona zijn ook de verbouwingsplannen voor ons pand tijdelijk in de la beland. We gaan de plannen opnieuw bekijken, rekening houdend met de eisen van deze ‘nieuwe’ tijd', van minder inkomsten dit jaar, van noodzakelijk onderhoud dat eerst moet worden uitgevoerd, en van duurzaamheidsmaatregelen die op termijn moeten worden uitgevoerd.

In de zomer blijven we open op de woensdagavonden voor ieder die wil komen mediteren. In september zullen we weer moeten kijken hoe de situatie dan is. 

We wensen jullie een fijne vakantie en hopen jullie na de zomer weer te kunnen ontmoeten! 

Jeanine Deen

---

Vacature huismeester

Wij zijn op zoek naar een nieuwe huismeester. Als huismeester van ons centrum verzorg je planten en bloemen en schaf je nieuwe planten aan, indien nodig. Je houdt de voorraad levensmiddelen bij (koffie, thee, suiker, melk, wc-papier, etc.) Ook houd je de meditatiematerialen bij (wierook, waxinelichten, kaarsen, etc.) Je bent verder ook verantwoordelijk voor het opruimen van afval en het wegbrengen van oud papier en glas. Daarnaast check je of etenswaren in de (koel)kasten nog niet bedorven zijn. Als laatste hoort de was van het centrum ook bij deze rol.

Dus lijkt het je leuk om wat te betekenen voor het centrum als huismeester, neem dan contact met ons op via  vipassana@vipassana-groningen.nl

---

Verslag Meditatiedag ‘Verbinden door te delen’ op 4 juli 2021

Door Jeanine Deen

Zondag 4 juli konden we eindelijk weer een hele dag in ons centrum mediteren. De dag met het thema ‘Verbinden door te delen’ stond onder leiding van Bart van Melik en Ank Schravendeel. Het was een vervolg op een eerdere sessie in maart die toen verkort en online moest worden gegeven vanwege de coronamaatregelen. Het thema voelt na onze gedwongen persoonlijke afstand heel urgent. Doordat we niet zoals normaal met mensen om konden gaan, hebben we des te meer gevoeld hoe veel behoefte aan menselijk contact we hebben. Iedereen was daarom erg blij weer samen te kunnen mediteren.

Er waren 15 mensen live aanwezig (het maximale aantal) en 3 per videoconnectie met Zoom. Voor Ank en Bart was het een hele uitdaging om op deze manier te werken, maar het is al met al gelukt.

De ochtend brachten we door met zit- en loopmeditatie, waarna een tweegesprek volgde tussen Ank en Bart over het thema. Ze brachten allebei een persoonlijk voorbeeld in. Ank sprak over de toestand in Myanmar/Birma waar ze zich bij betrokken voelt omdat onze meditatietraditie sterk op die uit Birma leunt. We hebben gelukkig nog steeds rechtstreeks contact met zr. Viranani die een paar weken voor deze meditatiedag weer een metta retraite met ons deed via Zoom.

‘s Middags gingen we in tweetallen aan de slag met het thema door middel van de Insight Dialogue methode. Door om de beurt contact te maken met je lichaam en dan te delen wat er in het nu naar boven komt, komen er waardevolle inzichten naar boven. De aandacht van de partner en het oogcontact maken dat het makkelijker is om de concentratie vast te houden en naar boven te laten komen wat gezegd wil worden. Het was een zeer krachtige oefening, zeer helder ingeleid en begeleid door Bart. Daarna werd er in de grote groep naar wens gedeeld. Er was grote dankbaarheid en blijheid over het inzicht en de verbinding ontstaan door samen te delen! Bart was nog nooit in ons centrum geweest en was erg lovend over onze plek en de zorg die we er samen aan besteden. We danken Bart hartelijk voor zijn komst naar Groningen en hopen hem in de toekomst weer te kunnen ontvangen.

---

Petitie Myanmar

Bij beoefening denken we meestal aan meditatie. We kunnen ook gestalte geven aan de boeddhistische oefening in ons dagelijks leven, en zelfs door - vanuit mededogen - in actie te komen. Vanuit deze overweging is een actie gestart om meer aandacht te vragen voor de schrijnende situatie in Myanmar, die ontstaan is sinds de staatsgreep in februari van dit jaar. Veel van onze leraren hebben via de leraren uit Myanmar leren mediteren en er zijn nog steeds warme banden met de kloosters, de universiteiten en de bevolking.

Er is een petitie opgesteld om de geweldloze strijd van de bevolking van Myanmar voor democratie en het herstel van vrijheid en rechtvaardigheid op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

Voor meer informatie en als je de petitie wilt ondertekenen klik hier.

We zoeken iemand die wil helpen om deze petitie meer bekendheid te geven. Als je hiervoor voelt, kun je een mail sturen aan info@vipassana-groningen.nl

---

Open meditatieavond

Begeleiding: Ank, Marieke, Vera en Ahobel

Vorm: in het centrum en/of online

Iedere woensdagavond van half acht tot half tien (ook tijdens vakanties) kun je komen mediteren in ons centrum. Deze meditatieavonden zijn vooral bedoeld voor mensen die al (enigszins) bekend zijn met inzichtmeditatie. Samen mediteren gaat makkelijker dan in je eentje en na afloop is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. De meditatie bestaat uit zit- en loopmeditatie die per half uur worden afgewisseld. Daarnaast oefenen we ook meditatie op liefdevolle vriendelijkheid.

De woensdagavond wordt afwisselend begeleid door Ank Schravendeel, Marieke Duijvestijn, Vera Wallis de Vries en Ahobel Nuytinck. Elke eerste woensdagavond van de maand wordt de meditatieavond begeleid door Ank Schravendeel. Zij geeft dan ook een Dhamma-talk (een lezing met een boeddhistische grondslag). Je kunt deze ook op de website terug luisteren.

De meditatieavond is ook online te volgen. Eens per maand is de meditatieavond geheel online

In verband met het coronavirus is aanmelden vooraf nodig. Stuur een mailtje naar: aanmelden@vipassana-groningen.nl.

Als je nog geen of weinig meditatie-ervaring hebt, adviseren we je om eerst een introductieavond of onze basiscursus (zie onder) te volgen.

Datum: elke woensdagavond

Tijd: 19.30-21.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage (dana) voor het meditatiecentrum

---

Studiedag sutta’s

Begeleiding: Hans Gijsen

Vorm: in het centrum

In de Pali-canon zijn de woorden van de Boeddha vastgelegd. De Pali-canon is een weefwerk van teksten. Dit weefwerk bestaat uit verschillende draden, die we sutta's noemen. Wij als vipassana beoefenaren baseren onze meditatie-praktijk vooral op het Sattipathana Sutta. Daarnaast zijn er nog vele sutta's die Dhamma compleet maken.

Graag wil ik met jullie het Karanyia Metta Sutta uit het Sutta-Nipata (Sn 1.8) verkennen. In deze sutta staat het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid centraal en hoe dat samen met mindfulness zorgt voor wijsheid en spirituele bevrijding.

De dag  begint met een korte meditatie. Daarna volgen de woorden van de Boeddha in de Pali-canon en gaan we de tekst verkennen. Hierna volgt een korte reflectie op de tekst, waarna we gaan uitwisseling in tweetallen. Tenslotte volgt een uitwisseling in de gehele groep. De dag wordt afgesloten met een meditatie.

De tekst zelf is te vinden in de Nederlandse vertaling van Jan de Breet en Rob Janssen: Khudddaka Nikaya; De verzameling van korte teksten; Deel 1: Sutta-Nipata & Dhammapada, Uitgeverij Asoka. Engelstalige vertaling, o.a. online: ga naar:  https://www.accesstoinsight.org/tipitaka/kn/snp/index.html  (naar beneden scrollen; Sn 1.8 vertaald door verschillende auteurs).

Datum: zaterdag 9 oktober

Tijd: 10:00 tot 17:00 uur

Kosten: € 15,- excl. dana voor begeleider

---

Meditatieavond met Frits Koster

Begeleiding: Frits Koster

Vorm: in het centrum

Frits Koster  werkt als mindfulness- en compassietrainer vanuit het Trainingsbureau Mildheid en Mindfulness en als docent bij opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België en Duitsland.

In 1979 kwam Frits in aanraking met de beoefening van Vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij een reis naar Azië en trad hij in als boeddhistisch monnik. Als monnik heeft hij ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland, waar hij na een aantal jaar  is uitgetreden.

Naast zijn werk als mindfulnesstrainer geeft hij lezingen en cursussen over de Boeddhistische psychologie. Ook ontwikkelde hij samen met Erik van den Brink de ‘Compassietraining’ en schreef hier een aantal boeken over.

Datum: woensdag 8 december van 19.30 – 21.00 uur

De dana (vrijwillige bijdrage) van deze avond is voor Frits Koster

---

Dana

Dana is in deze tijd ook mogelijk via de website en wordt zeer op prijs gesteld. Vermeld bij je donatie voor wie of waarvoor de donatie bestemd is.

---

Introductieavond meditatie

Begeleiding: Marieke Duijvestijn en Cynthia Feddema

Vorm: in het centrum

Data en tijden: op afspraak

Eens per maand kun je op afspraak kennismaken met Vipassana-meditatie. De introductiebegeleider geeft basisinstructies voor zit- en loopmeditatie. Daarna is er gelegenheid om met de begeleider en de andere deelnemers ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Bij het deelnamegeld van 10 euro is het boekje “Basisprincipes Vipassana Meditatie” van Frits Koster inbegrepen.

---

Meditatie op zondagochtend

Begeleiding: Ank en Vera

Vorm: in het centrum en online

Voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie en die het fijn vinden om een halve dag te mediteren bieden wij regelmatig op zondagochtend zit- en loopmeditatie. Het is meestal een kleinere groep dan op de woensdagavond en de stad slaapt nog. Veel stilte en ruimte dus voor jouw meditatie. De meditatie kan desgewenst ook in het Engels (naast Nederlands) worden gegeven. Een vrijwillige bijdrage (dana) wordt gebruikt voor de kosten en onderhoud van het Vipassana-meditatiecentrum.

Op 5 december is er de mogelijkheid om samen te koken en na afloop van de meditatie samen te eten.

Data: zondagochtend 5 september, 3 oktober, 7 november en 5 december.

Tijden: 10.00-12.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum

---

Mediteren in een vaste groep

Begeleiding: Ank Schravendeel

Vorm: in het centrum

Op dinsdagochtend twee keer per maand is er de gelegenheid om overdag te kunnen mediteren met een vaste groep, die elkaar in de stilte en in uitwisselingsgesprekken leert kennen.

Data: dinsdagochtend 14 en 28 sept., 12 en 26 okt. , 11 en 25 november 7 en 21 december

Tijden: 10.00-12.00 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum

---

Vrijdagavonden met Anne Veen

Begeleiding: Anne Veen

Vorm: online

“Wie we zijn is wat we deden, wat er komt ligt in het heden”.

4 avonden over Karma: Het woord karma heeft inmiddels een vermelding in de 'Dikke van Dale"'  en dat geeft wel aan dat het woord inmiddels ingeburgerd is, al is het de vraag of we de oorspronkelijke betekenis wel helemaal juist begrijpen. Het woord “karma” wordt bijvoorbeeld vaak toch nog begrepen als schuld, straf, geluk of lot.

karma (het; o) (hindoeïsme en boeddhisme) het geheel van goede en slechte daden en gedachten tijdens het aardse bestaan, dat iemands latere bestaan bepaalt

Het is duidelijk dat het begrip karma oorspronkelijk uit India stamt en vanuit het hindoeïsme in het boeddhisme terecht gekomen is. Wat precies “goede" en “slechte" daden zijn is nog helemaal niet zo gemakkelijk te bepalen, ethiek is immers cultuur-afhankelijk.

Karma is actie: daden en gedachten bepalen onze toekomst en volgens boeddhisten is het vooral onze motivatie, onze intentie (bedoeling) die bepalend is voor de gevolgen van onze handelingen. We leven hier en nu, maar kunnen de tijd hier niet stoppen. Zo lang we leven kunnen we niet stil blijven staan. Leven is bewegen. Je moet handelen legde Krishna al uit in de Bhagavad Gita: Het verleden bracht ons tot wie we nu zijn, en hoe we onze wereld momenteel ervaren. Wat we nu doen bepaalt de toekomst. Boeddha zei bovendien: Karma is een zeer verborgen verschijnsel en moeilijk helemaal te doorgronden.

We zullen deze vier avonden proberen licht te laten schijnen op het onderwerp karma. Van het verleden kunnen we zeker veel leren, maar wat gebeurd is, is gebeurd. Laten we dus vooral vooruitkijken, nadenken en beslissingen nemen over onze onze motivatie en onze handelingen. Of we ons daar nu bewust van zijn of niet, de toekomst ligt op die manier in onze handen.

Data: vrijdag 17 sept., 15 okt., 12 nov., 10 december

Tijd: 20.00 tot 21:30 uur

Kosten: € 8,- per keer

---

Stiltewandeling op zondagochtend

Begeleiding: Ahobel Nuytinck

Vorm: verzamelen in het Vipassanacentrum, daarna start wandeling 

We verzamelen in het Vipassanacentrum. Daarna start de wandeling. Deze zal (gedeeltelijk) in stilte verlopen. 

Datum: zondagochtend 24 oktober

Tijd: 10.00 - 12.00 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum

---

Dhamma contemplatie

Begeleiding: Marieke Duijvestijn

Vorm: in het centrum

Dhamma contemplatie is een vorm van bestuderen van de lessen van de Boeddha (sutta’s) die afkomstig is uit de Inzichtmeditatie in dialoog (Insight Dialogue), ontwikkeld door Gregory Kramer. Door verschillende zintuigen te gebruiken, zoals horen en zien, en stil te staan bij de reactie in lichaam en geest op de teksten ontstaat een intuïtief begrijpen van de tekst. Speciale voorkennis is niet vereist.

Datum: vrijdag 29 oktober

Tijd: 19:30 tot 21:00 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum

---

Basiscursus Inzichtmeditatie

Begeleiding: Vera Wallis de Vries

Vorm: in het centrum

Is leren mediteren iets voor jou? In het Vipassana-meditatiecentrum Groningen kun je leren mediteren volgens de beginselen van inzichtmeditatie. Dit is een boeddhistische meditatietechniek waarbij het ontwikkelen van mindfulness of opmerkzaamheid centraal staat. Bij deze vorm van meditatie richt je je aandacht op hetgeen zich aandient, waardoor je dieper inzicht krijgt in jezelf en de werkelijkheid om je heen.

De basiscursus is een kennismaking met inzichtmeditatie. Tijdens de bijeenkomsten doe je ervaring op door praktische beoefening van zitmeditatie en loopmeditatie. Als je begint met mediteren kan de beoefening veel vragen bij je oproepen. Daarom is er na afloop van de meditatie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

De basiscursus wordt afgesloten met een meditatiedag op zondag 31 oktober. Tijdens deze dag staan er ook chi gong oefeningen op het programma. Deze oefeningen kunnen helpen om je energie op een natuurlijke manier te laten stromen.

Data: Ma. 27 sept, 4 okt, 11, 25 okt, en 1 november

Stiltedag 31 oktober

Tijd: maandagavond van 17.45 tot 19.15 uur en zondag 10.00 – 16.00

Kosten: € 80,- / 60,- en voor de hele dag (apart) € 15,- excl. dana voor begeleider

---

Meditatiedag Vipassana en Chi Gong

Begeleiding: Vera Wallis de Vries

Deze dag is de afsluiting van de basiscursus. Op deze zondag kun je ervaren hoe het is om langer achter elkaar te mediteren. Naast Vipassana-meditatie staan op deze dag ook Chi Gong-oefeningen op het programma. Deze oefeningen kunnen helpen om je energie op een natuurlijke manier te laten stromen, wat onder andere bijdraagt aan meer lichaamsbewustzijn en ontspanning. Behalve

voor de cursisten van de basiscursus is deze dag ook toegankelijk voor iedereen die bekend is met Vipassana-meditatie. Deelnemers aan de basiscursus hoeven zich voor deze dag niet apart aan te melden; overige belangstellenden wel.

Datum: zondag 31 oktober

Tijd: 10:00 tot 16:00 uur

Kosten: € 15,- excl. Dana voor begeleider

---

Cursus Insight Dialogue

Begeleiding: Marieke Duijvestijn en Ahobel Nuytinck

Vorm: in het centrum

In deze cursus kun je kennis maken met Insight Dialogue: Wat is 'meditatie in dialoog'? Hoe kun je mindfulness toepassen in dialoog met een ander? Hoe kun je daarbij opmerkzaam blijven? Wij ontlenen veel plezier, maar ook veel stress aan de contacten met andere mensen. Voor Gregory Kramer is dit aanleiding geweest een beoefening te ontwikkelen waarbij mindfulness toegepast wordt in dialoog met medemediterenden. Bij Insight Dialogue herinneren de begeleider en de mediterenden elkaar er regelmatig aan om opmerkzaam te blijven. Dit kan de kwaliteit van de opmerkzaamheid en daarmee de kwaliteit van de meditatie enorm versterken. Er wordt gewerkt aan de hand van contemplaties over boeddhistische onderwerpen.

Deze cursus is bedoeld voor mensen die al langer mediteren (volgens de Vipassana-traditie), of een mindfulnesstraining hebben gevolgd en retraite-ervaring hebben. De cursus bestaat uit zeven avondbijeenkomsten en een hele dag.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via het telefoonnummer: 06-42456975

Data: donderdag 7, 21, 28 okt., 4, 18, 25 november; hele dag zondag 14 nov.

Tijd: 19:30 tot 21:45 uur; hele dag: 10.00 – 16.30 uur Kosten: € 100,- / € 85,-

---

Dag Vipassana-meditatie met Insight Dialogue

Begeleiding: Marieke Duijvestijn en Ahobel Nuytinck

Vorm: in het centrum

Deze dag maakt onderdeel uit van de Insight Dialogue-cursus, maar is ook los te volgen voor mensen met ervaring op het gebied van Insight Dialogue (cursus of retraite). Deze dag wordt in stilte gehouden, met uitzondering van de aangegeven dialogen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via het telefoonnummer: 06-42456975

Datum: zondag 14 november 2021

Tijd: 10.00 -16.30 uur

Kosten: € 15,- excl. dana voor begeleiders

---

Jaargroep ’21-‘22

Begeleiding: Ank

Vorm: in het centrum

Heb je er behoefte aan om in een vaste groep over een langere periode te mediteren en je te verdiepen in de Dhamma? Dan is de jaargroep misschien iets voor jou.

Van oktober tot en met juni komen we 8 zondagmiddagen bij elkaar. Het thema dit jaar is “spiegel en steun” : we onderzoeken de 5 hindernissen en de 5 ondersteunende krachten. Iedere ervaring kun je gebruiken als een meditatie-object. Dat geeft de mogelijkheid om te leren je er toe te verhouden, en om in harmonie met jezelf en je omgeving te leven.

De bijeenkomsten beginnen met een groepsgesprek over het thema, naar aanleiding van een tekst die je van te voren krijgt toegestuurd. Deze reeks is Marieke Duijvestijn een middag te gast, om Insight Dialogue te kunnen beoefenen over het zelfde thema. We doen loop- en zitmeditatie en aan het eind kun je je ervaringen delen met de groep. Voor meer informatie: 06 5262 4506 of aschravendeel@hetnet.nl.

Data: zondagmiddag 10 okt., 21 nov., 19 dec., 23 januari, 27 februari, 20 maart, 24 april en 22 mei 2022

Tijden: 13.30 – 17.30 uur

Kosten: € 90,- / € 70,-

---

Weekend Vipassana meditatie; Verzachten

Begeleiding: Doshin Houtman

Vorm: in het centrum

We spreken wel eens over de verharding in de maatschappij. Maar een maatschappij verhardt niet. Het zijn mensen die verharden. Dat komt o.a. door het vasthouden aan bepaalde opvattingen, of ons identificeren met een bepaalde groep. Een jachtig leven, veel willen, geeft spanningen in geest én lichaam, die daardoor verharden.

Hardheid roept vaak hardheid op. Uitschelden wordt vaak gevolgd door terug schelden, een mep uitdelen wordt vaak gevolgd door een stomp terug. We worden daar niet gelukkiger van.

Laten we beginnen met de hardheid te voelen in het lichaam. Wat gebeurt er als we het opmerken? Het verzachten van het lichaam, laat de energie weer stromen, geeft adem weer de ruimte. De geest komt tot rust, en komt er ruimte in die geest.

Door observatie van het proces van harder worden naar zachter worden in lichaam en geest komen we tot inzichten. Als we deze inzichten meenemen in het dagelijks leven komt er meer welbevinden voor onszelf, en alle levende wezens.

Tijdens dit meditatieweekend wordt belichaamde aandacht beoefend. We zijn lichaam-geest, maar leven vaak alleen in de geest. Daardoor missen we de smaak van het leven en de verbondenheid met onszelf en anderen. We bewegen in aandacht en oefenen in aandacht in de dagelijkse activiteit. Er zijn formele loop- en zitmeditaties, een Dhamma-toespraak en mogelijkheden voor uitwisseling en persoonlijk gesprek.

In 1988 begon Doshin Houtman met Zen-meditatie. Ze trainde met Prabahasa Dharma Roshi en Jiun Hogen Roshi. Ze woonde vijf jaar op Zen-centrum Noorder Poort. Tijdens haar Zen-training leerde Doshin Ruth Denison kennen, een pionier als Vipassana-leraar met een centrum in de Mojave-woestijn. Vanaf 1998 werd Doshin haar leerling en werd ze getraind in ‘belichaamde aandacht’. Ruth overleed vorig jaar op 92-jarige leeftijd. Doshin kreeg in beide scholen toestemming om de Dhamma te onderrichten. Ze begeleidt nu mensen in Tilburg bij de sangha Inzicht & Bevrijding.

Data: vrijdag 26 tot en met zondag 28 november 

Tijd: vrijdag 19.30 tot en met zondag 16.00 uur

Kosten: € 110,- / € 90,- excl. dana voor begeleider

---

Kerstretraite: metta meditatie

Begeleiding: Ank en Marieke

Vorm: in het centrum

Tussen Kerst en Oud en Nieuw bieden we de mogelijkheid om overdag van 10 tot 16 uur te mediteren. Tussen de feestdagen een feest van stilte. We oefenen metta meditatie om een heldere, vriendelijke geest te ontwikkelen. Tijdens deze dagen ronden we het oude jaar af en ontstaat ruimte om het nieuwe jaar fris te beginnen. Er zullen een aantal begeleide contemplaties zijn die de metta ondersteunen en die grond vormen voor 'kindfulness' in je dagelijks leven. Vrede in je zelf brengt vrede in de wereld.

Data: maandag 27 tot en met donderdag 30 december

Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Kosten: € 110,- / € 90,- excl. dana voor begeleiders

---

Als je de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kun je klikken op onderstaande link (opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuur dan een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.