Website Vipassana meditatiecentrum Groningen

Nieuwsbrief programma najaar 2015

---

Beste nieuwsbrieflezer,

Nieuw geschilderde meditatieruimte

Na een wat regenachtige periode deze zomer is nu eindelijk de zon doorgebroken. Een mooie aanleiding om het nieuwe programmaoverzicht aan te kondigen. Maar dat is niet het enige nieuws. De afgelopen weken hebben Jan en Alexander hard gewerkt om de meditatiezaal in het Vipassana-centrum van een nieuwe kleur te voorzien. Wij willen ze daar hartelijk voor bedanken. Daarnaast is het bezoek van Bhante Seelagawesi Thero aan Groningen een succes geweest. De dhamma talks, healingsessies, chants, meditaties en de toevlucht-ceremonie onder begeleiding van Bhante, zijn door de verschillende deelnemers met een open hart en in vreugde en contemplatie ontvangen. De dana, in de vorm van het bereiden en aanbieden van eten aan Bhante, was dagelijks een mooie beoefening en een voorbeeld van waar het in de Sangha om draait: saamhorigheid en vrijgevigheid.

Houd de Facebook-pagina en website van het Vipassana-centrum in de gaten voor een verslag van deze bijzondere week en voor meer informatie over komende activiteiten.

Wij wensen alle nieuwsbrieflezers een fijne, zonnige week en we hopen jullie straks weer te mogen begroeten in het nieuwe programmaseizoen.

In metta,

Het bestuur

---

begeleiding: Marieke Duijvestijn, Astrid Naastepad, Vera Wallis de Vries

Op woensdagavond is er van half acht tot half tien gelegenheid te mediteren voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie. Samen mediteren gaat makkelijker dan in je eentje en na afloop is er de mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen. Zit- en loopmeditatie worden per half uur afgewisseld. Daarnaast wordt ook meditatie op liefdevolle vriendelijkheid gedaan. Opgave vooraf is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage (dana) voor het Vipassana-meditatiecentrum wordt op prijs gesteld.

---

begeleiding: Astrid Naastepad, Marieke Duijvestijn

Regelmatig is er op zondagochtend zit- en loopmeditatie voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie. De groep is meestal kleiner dan op de woensdagavond en de stad slaapt nog. Er is op de zondagochtend dus veel stilte en ruimte te vinden voor meditatie. Opgave vooraf is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage (dana) voor het Vipassana-meditatiecentrum wordt op prijs gesteld.

---

begeleiding: Johan Knol

Op deze zondagen wordt er voor het mediteren eerst samen gechant in het Pali, de taal waarin de historische Boeddha de Dhamma verkondigde. Er wordt toevlucht genomen tot de Boeddha, Dhamma en Sangha waarna er een toespraak van Boeddha wordt gereciteerd of een Dhammapada-vers als mantra wordt herhaald. Het chanten kan als een vliegende start dienen voor je meditatie. Zo versterkt het de basisopmerkzaamheid van de ademhaling en doen de woorden je reflecteren op het (meditatie)onderricht van de Boeddha. Na het chanten is er afwisselend zit- en loopmeditatie, na afloop een kopje thee. Opgave vooraf is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage (dana) voor het Vipassana-meditatiecentrum wordt op prijs gesteld.

---

zondag 13 september; begeleiding: Riët Aarsse

Dag over boeddhistische psychologie (Abhidhamma). Riët Aarsse zal ingaan op het thema wortels (hetu). Er zijn zes wortels die onze gemoedstoestanden, denken en handelen beïnvloeden: 3 heilzame (die tot geluk leiden) en 3 onheilzame. Verlangen (lobha) als onheilzame wortel speelt een centrale rol in ons pad naar vrede. We zien dit o.a. terug in de vier edele waarheden en in de alomvattende uiteenzetting over afhankelijk ontstaan (paticca samuppada). Tijdens deze dag gaat het over de werking van de geest: wat gebeurt er als verlangen hoogtij viert in onze geest, wat zegt Abhidhamma over hoe we er het beste mee om kunnen gaan? De dag is een workshop: we leren theorie en we gaan mediteren om te ontdekken wat zich in de geest afspeelt. Kennis hierover kan helpen om in je meditatie de verschillende staten van de geest te kunnen onderscheiden. Deze dag is voor iedereen. Abhidhamma is 'diep'. Elke keer leer je weer iets anders of valt er weer een ander kwartje, en dat maakt het zo boeiend. Van harte welkom.

Meer lezen.

---

vanaf vrijdag 25 september; begeleiding: Anne Veen

Voor dit najaar staan vijf avonden met vijf verschillende boeddhistische leraren op het programma. In de cursus van afgelopen voorjaar stond HH Dalai Lama centraal, nu volgen: Bernie Glassman, Joan Halifax, Chogyam Trungpa, Mipham Rinpoche en Khandro Rinpoche. Verschillende tradities en zeer verschillende persoonlijkheden. Binnen het boeddhisme speelt de leraar een bijzondere rol en zijn er verschillende soorten boeddhistische leraren. Omdat het boeddhistische pad en de rol van boeddhistische leraren op dat pad ingewikkeld, verwarrend en een beetje lastig kan zijn, kan het moeilijk worden om op een goede en veilige wijze hierin te navigeren. Maar een gezonde relatie met de juiste spirituele leraar wordt onbetaalbaar vanwege de inspiratie, het levende voorbeeld voor uw eigen ontwikkeling en de steun die we van zo’n kostbare gids kunnen ontvangen. Een gekwalificeerd externe leraar helpt de eigen interne leraar (de eigen innerlijke wijsheid) ontwikkelen.

Meer lezen.

---

vanaf donderdag 8 oktober; begeleiding: Marieke Duijvestijn

Vipassana-meditatie met Insight Dialogue is een boeddhistische beoefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door meditatie in dialoog. Wij ontlenen veel plezier, maar ook veel stress aan de contacten met andere mensen. Voor Gregory Kramer is dit aanleiding geweest om een beoefening te ontwikkelen waarbij mindfulness toegepast wordt in dialoog met mede-mediterenden. Bij Insight Dialogue herinneren de begeleider en de mediterenden elkaar er heel frequent aan om opmerkzaam te blijven. Dit kan de kwaliteit van de opmerkzaamheid en daarmee van de meditatie enorm versterken. Er wordt gewerkt aan de hand van contemplaties over boeddhistische onderwerpen. Deze cursus is bedoeld voor mensen die al langer mediteren en retraite-ervaring hebben. De cursus bestaat uit zeven avondbijeenkomsten en een gehele dag.

---

zaterdag 10 oktober; begeleiding Eveline de Kock

Mindful Tekenen is een manier om contact te maken met je natuurlijke omgeving, zonder deze te willen veranderen. Het is meditatie in actie. Om dit te leren is een basishouding van oordeelloosheid belangrijk. Er zal zich in je hoofd van alles afspelen. De kunst is bij het object te blijven en de verbinding hiermee te houden. Om te kunnen tekenen wat je ziet, is je vermogen tot waarnemen ook erg belangrijk. Tijdens deze dag verdiep je je manier van kijken. Dit alleen al brengt een mate van rust met zich mee. Alles is er al, je denken raakt op de achtergrond en je gaat wonderbaarlijk steeds meer zien in de bloemen en bladeren. En wat je in die ontdekkingstocht tegenkomt, leer je vervolgens te tekenen. Het waarnemen en tekenen wordt afgewisseld met Qigong oefenen, zodat de energie blijft stromen, ondanks het aandachtig en zittend werken.

Iedereen die graag wil leren tekenen, of zich hierin verder wil ontwikkelen, is van harte welkom. Ervaring is niet nodig, onzekerheid over je kunnen ook niet.

---

vanaf maandag 12 oktober; begeleiding: Vera Wallis de Vries

In deze basiscursus maak je kennis met de beginselen van vipassana- of inzichtmeditatie. Tijdens de bijeenkomsten doe je ervaring op door praktische beoefening van zit- en loopmeditatie. Er is gelegenheid de opgedane ervaringen te bespreken en uit te wisselen. Vera Wallis de Vries begeleidt de cursus.

---

vanaf 17 oktober; begeleiding: Riët Aarsse

De stadsretraite geeft je de gelegenheid om intensief te mediteren in combinatie met je doordeweekse werk/bezigheden. Het is twee weekenden (17/18 en 24/25 oktober) en 4 doordeweekse avonden (19, 20 en 22, 23 okt.). We beoefenen Vipassana en Metta-meditatie.

De stadsretraite geeft de mogelijkheid om de formele meditatie te doen; dit is ondersteunend voor de opmerkzaamheid in je dagelijks leven. Je oefent ook meteen in het dagelijks leven en dat versterkt weer de beoefening in de avond. Daardoor ontstaat er ook echt verdieping, zoals in een fulltime retraite.

Ter ondersteuning van het meditatieproces worden korte dhammatalks gegeven. Ook zijn er individuele uitwisselingsgesprekken over de ontwikkelingen in je meditatie. De retraite is geschikt voor deelnemers met enige meditatie-ervaring. Dat kan vipassana zijn of een achtergrond in de mindfulness of andere traditie. In de weekenden wordt voor de maaltijden gezorgd. De doordeweekse avonden starten met een korte dhamma inleiding, daarna wordt er gemediteerd.

Meer lezen.

---

zaterdag 14 november;begeleiding: Marieke Duijvestijn

Deze dag maakt onderdeel uit van de Insight Dialogue-cursus, maar is ook los te volgen voor mensen met ervaring op het gebied van Insight Dialogue (cursus of retraite). Deze dag wordt in stilte gehouden, met uitzondering van de dialogen.

---

zondag 22 november; begeleiding: Vera Wallis de Vries

Op deze zondag is er gelegenheid te mediteren onder begeleiding van Vera Wallis de Vries. Zij zal vipassana-meditatie afwisselen met Chi Gong-oefeningen. De dag dient als afsluiting van de basiscursus (deelnemers aan de basiscursus hoeven zich hiervoor niet apart aan te melden), maar de meditatiedag is toegankelijk voor iedereen die bekend is met Vipassana-meditatie.

---

vrijdag 27 nov. t/m zondag 29 nov.; begeleiding: Doshin Houtman

In de retraite wordt belichaamde aandacht beoefend. Er is extra aandacht voor het voelen van het leven. We zijn lichaam-geest , maar leven vaak alleen in de geest. Daardoor missen we de smaak van het leven en de verbondenheid met onszelf en anderen. We bewegen in aandacht, oefenen in aandacht in de dagelijkse activiteit. Er zijn formele loop en zitmeditaties, een dharma-toespraak en mogelijkheden voor uitwisseling en persoonlijk gesprek.

In 1988 begon Doshin Houtman met Zen-meditatie. Ze trainde met Prabahasa Dharma Roshi en Jiun Hogen Roshi. Ze woonde vijf jaar op Zen-centrum Noorder Poort. Tijdens haar Zen-training leerde Doshin Ruth Denison kennen, een pionier Vipassana-leraar met een centrum in de Mojave-woestijn. Vanaf 1998 werd Doshin haar leerling en werd ze getraind in “belichaamde aandacht”. Ruth overleed afgelopen februari op 92-jarige leeftijd. Doshin kreeg in beide scholen toestemming om de dharma te onderrichten, ze begeleidt nu mensen in Tilburg bij de sangha Inzicht & Bevrijding.

Meer lezen.

---

Als u de Nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kunt u klikken op onderstaande link (Opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de Nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuurt u dan s.v.p. een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.