Website Vipassana meditatiecentrum Groningen

Nieuwsbrief programma voorjaar 2016

---

Beste lezer,

Nieuw geschilderde meditatieruimte

Via deze nieuwsbrief willen we graag het voorjaarsprogramma van 2016 presenteren. Het volledige programma is hier te bekijken, maar we geven ook in deze nieuwsbrief graag een opsomming van de verschillende activiteiten. Vanaf 10 februari zal Ank Schravendeel iedere maand weer een woensdagavond begeleiden met een Dhamma-talk. Op woensdagavond 13 april verwelkomen we de Amerikaanse boeddhistische non Zuster Virañani. Naast introductieavonden zullen er in het voorjaar twee basiscursussen zijn. Op 3 april gaat de jaargroep van start, begeleid door Ank. Zij geeft in april ook een meditatieweekend met als thema 'compassie' en in mei begeleidt ze de pinksterretraite met als thema 'de vijf kwaliteiten'. Daarnaast worden er losse meditatiedagen georganiseerd en zullen we ook Bhante Seelagawesi Thero weer uitnodigen voor een verblijf in de zomer met open ochtenden en avonden.

Aanvullend op de kernactiviteiten is er een uitgebreid aanbod van verdiepende lezingen, cursussen en workshops. Op dinsdag 26 januari start een cursusreeks van Paul Boersma over de Dhammapada als inspiratiebron, de vrijdag erna begint de nieuwe cursusreeks van Anne Veen die vijf belangrijke boeddhistische teksten zal behandelen. Er is een offeringsritueel met monniken uit Musselkanaal op zondag 31 januari, en een weekend later geeft Wendy Oosterveld de workshop Bewegen met aandacht, gericht op het lichaamsbewustzijn. Marieke Duijvestijn begeleidt op 20 maart een Insight Dialogue-dag. Een week later begint Eveline de Kock een reeks cursusdagen mindful tekenen, waarbij tekenen met een waarneming vanuit een meditatieve staat beoefend wordt. Verderop in het voorjaar is er een lezing over Theravada-boeddhisme in Azië, is er de jaarlijkse open Vesak-viering en geeft Riët Aarsse een dag over de Abhidhamma, waarin dieper ingegaan wordt op de boeddhistische psychologie.

Bij veel programma's wordt bij financiële bijdrage het woord 'dana' genoemd. Op onze website hebben we een pagina gewijd aan wat het dana-principe inhoudt. Ook willen we vragen een kijkje te nemen op de vacature-pagina. Nog steeds zijn we op zoek naar een communicatiemedewerker en een websitebeheerder.

Hieronder worden enkele programmaonderdelen van het voorjaarsprogramma verder toegelicht. Alle informatie is ook op de website te vinden. Voor de 'open' programma's is aanmelding vooraf niet nodig, voor de overige programma's kan aanmelden via de website. We wensen iedereen een gezond, gezegend en heilzaam 2016 toe!

In metta,

Het bestuur

---

 

Cursus: de Dhammapada als inspiratie

start: dinsdag 26 januari, begeleiding: Paul Boersma

De Dhammapada is een klassiek spiritueel handboek. In deze cursus maak je een tocht door dit handboek aan de hand van enkele thema's. Gezamenlijk worden de achtergronden onderzocht zodat de deelnemers de teksten in zich op kunnen nemen. De Dhammapada is een verzameling van kruidige, soms beeldende verzen, die algemeen als een samenvatting van het boeddhisme wordt gezien.

meer info / aanmelden

---

Cursus: Introductie in vijf belangrijke boeddhistische teksten

start: vrijdag 29 januari, begeleiding: Anne Veen

Welke vier aandachtsgebieden van de beoefening van opmerkzaamheid beschrijft de Satipatthana-sutta? Wat heeft Gautama Boeddha in de Karaniyametta-sutta uitgelegd over de houding en beoefening van liefdevolle vriendelijkheid? Waarom neemt 'leegte' zo'n centrale plek in in de Hart-sutra? Wie zijn die hongerige geesten in de Ullambana-sutra? En wat is de essentie van het Tibetaans dodenboek? Het zijn enkele vragen over vijf invloedrijke boeddhistische voordrachten en teksten waarop je antwoord zou kunnen krijgen tijdens deze vijf cursusavonden. Anne Veen, die bekend staat om zijn boeiende vertelwijze, zal ons meenemen langs een paar van de belangrijkste onderrichten binnen de verschillende stromingen die het boeddhisme rijk is.

meer info / aanmelden

---

Open ochtend met offeringsritueel en chanting

zondag 31 januari, o.l.v. monniken van Buddhaparami tempel Musselkanaal

Op 31 januari 2015 waren de monniken van de tempel uit Musselkanaal voor het eerst te gast in het Vipassana-meditatiecentrum. Deze Thaise Theravada-monniken verblijven in Wat Buddhaparami, welke onderdeel is van een keten van Thaise tempels in Duitsland. De monniken spreken behalve Thais ook goed Duits. Naar hun tempel in Musselkanaal komen vooral mensen met een Thaise achtergrond, om eten aan te bieden, samen rituelen te doen, meditatieprogramma's te volgen maar ook om de monniken te helpen met het verder opbouwen van de tempel, die eerst een kerk was. Om ook de Thaise mensen op andere plekken te kunnen bereiken worden er wel aalmoesrondes georganiseerd, waar de monniken op straat eten krijgen aangeboden. In de stad Groningen vond dit voorheen (in weer en wind) plaats op de parkeerplaats van sportcentrum Kardinge. Als centrum bieden we de monniken graag onze accommodatie aan. Voor de Nederlandse bezoeker kan het een mooie kennismaking zijn met gebruiken en rituelen zoals deze plaatsvinden in het Theravada-boeddhisme. Ook is er de gelegenheid tot nadere kennismaking en uitwisseling met de monniken en Thaise boeddhisten uit Groningen en omstreken.

meer info

---

Workshop: bewegen in aandacht

zondag 6 februari; begeleiding: Wendy Oosterveld

Mediteren is meer dan zitten op een krukje. Vaak is het echter lastig om een brug te slaan naar het ‘echte leven’, zoals bewustwording van de bewegingen en patronen van je lichaam. Gelukkig is het mogelijk om door gericht te oefenen je lichaamsbewustzijn te vergroten en te komen tot ‘embodied awareness’. In een korte workshop van 3 uur maak je kennis met onder andere bewegingen afkomstig uit Mobilizing Awareness. Tijdens de workshop doen we onderzoek op basis van vragen als: “Hoe kan ik met mijn lichaamshouding invloed uitoefenen op mijn gevoel en andersom?” en “welke mogelijkheden heb je om je bewegend functioneren bewust te veranderen?”

meer info / aanmelden

---

Vipassana-meditatiedag

zondag 6 maart, begeleiding: Marieke Duijvestijn

Deze dag is de afsluiting van de basiscursus. Op deze zondag kun je ervaren hoe het is om langer achter elkaar te mediteren. Naast Vipassana-meditatie staat op deze dag ook het doen van Mindful Yoga-oefeningen op het programma. Deze meditatiedag is behalve voor de cursisten van de basiscursus ook toegankelijk voor iedereen die bekend is met Vipassana-meditatie. Deelnemers aan de basiscursus hoeven zich voor deze dag niet apart aan te melden, overige belangstellenden wel.

meer info / aanmelden

---

Insight Dialogue-dag

zondag 20 maart; begeleiding: Marieke Duijvestijn

Wat is 'meditatie in dialoog'? Hoe kun je mindfulness toepassen in dialoog met een ander? Hoe kun je daarbij opmerkzaam blijven? Vipassana-meditatie met Insight Dialogue is een boeddhistische oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door meditatie in dialoog. Wij ontlenen veel plezier aan contacten met anderen, maar contacten kunnen ook stress opleveren. Voor Gregory Kramer is dit aanleiding geweest een oefening te ontwikkelen waarbij mindfulness toegepast wordt in dialoog met medemediterenden. Bij Insight Dialogue herinneren de begeleider en de mediterenden elkaar er aan om opmerkzaam te blijven. Dit kan de kwaliteit van de opmerkzaamheid en daarmee van de meditatie versterken. De meditatie in dialoog doen we aan de hand van vragen die voortkomen uit boeddhistische onderwerpen. De dialogen worden afgewisseld met periodes van stilte. Deze dag is bedoeld voor zowel mensen die al ervaring hebben met Insight Dialogue als voor hen die hiermee willen kennismaken. Voorwaarde is dan dat je al ervaring hebt met meditatie (Vipassana-meditatie) en dat je al een of meerdere keren een retraite (een meerdaagse meditatie) hebt meegemaakt.

meer info / aanmelden

---

Cursus: mindful tekenen

zaterdag 26 maart, 9 april en 30 april, begeleiding: Eveline de Kock

Wil je ervaren wat de combinatie van tekenen en mediteren voor jou kan betekenen? In deze uit drie dagen bestaande cursus leer je tekenen naar de waarneming vanuit een meditatieve staat. Het tekenen is het middel om je denken te laten verstillen. Het denken over de dingen die we zien is vaak een illusie of een gedeelde waarheid. Door het denken te verstillen komt er ruimte voor de echte waarneming. Hier ga je mee oefenen. Daarnaast leer je de belangrijkste basistechnieken van het tekenen met potloden. In de cursus wordt aandacht besteed aan de oog-hand-coördinatie die nodig is om te tekenen wat je waarneemt. Deze combinatie van tekenen en mediteren zorgt voor een verrijking van je manier van kijken naar de dingen om je heen.

meer info / aanmelden

---

Lezing: Theravada-boeddhisme in Azië

vrijdag 1 april, door Johan Knol

Sociaal geëngageerd boeddhisme in Sri Lanka, de ascetische woudkloostertraditie in Noordoost-Thailand, een Vipassana-complex als oase in het verscheurde Cambodja, het traditionele tempelleven in Laos. Veel mensen herkennen de verschillende verschijningsvormen van het Theravada-boeddhisme wel. Maar hoe leeft het boeddhisme bij de Aziaten eigenlijk van binnen? Welke motieven leven er om het boeddhistische pad te kiezen of monnik te worden? Johan reisde sinds 2007 naar Azië (eerst meermaals naar Sri Lanka, later naar de andere genoemde landen) om zich onder te laten dompelen in de Theravada-boeddhistische cultuur, leer en beoefening. Tijdens het beschouwen van de verschillende tradities in de verschillende Theravada-landen komen vragen aan bod zoals: welke meditaties en onderwerpen van Dhamma-beoefening staan centraal? Wat zijn typische Theravada-boeddhistische opvattingen die wij als moderne mediterende westerling onderbelichten? Welke wederzijdse invloed tussen Oost en West is er? Hoe boeddhistisch is de grote Dhammakaya-sekte? Tegen welke praktische dingen kun je in de verschillende landen als mediterende westerling aan lopen? Ondersteund door prachtige foto's en korte video's belooft het een verrassend beeldvormende avond te worden.

meer info / aanmelden

---

Jaargroep 2016

start: 3 april, begeleiding: Ank Schravendeel

Heb je er behoefte aan om over een langere periode met een vaste groep te mediteren? Dan is de jaargroep misschien iets voor jou. Deze groep komt dit jaar een zestal zondagmiddagen bij elkaar, in de periode van april t/m december. De middag begint met een groepsgesprek over een specifiek onderwerp. Daarna volgen meditaties (loop- en zitmeditatie) en aan het eind kun je je ervaringen delen met de groep. Tijdens deze jaargroep is het thema ‘afhankelijk ontstaan’ (in het Pali: Paticca Samupadda). Het deel van de Abhidhamma (boeddhistische psychologie) over “afhankelijk ontstaan” wordt beschouwd als een diepgaande uitleg van de leer van de Boeddha. Er wordt een proces beschreven met twaalf schakels, die met elkaar een verband vormen van oorzaak en gevolg. Onderwerpen als onwetendheid, karma en de invloed van gevoel op gehechtheid komen aan bod.

De jaargroep is bedoeld voor mensen met ruime meditatie-ervaring die meer willen weten over de boeddhistische achtergrond van Vipassana en die een verbinding willen maken tussen hun meditatieproces en hun dagelijks leven.

meer info / aanmelden

---

Meditatieweekend (thema: compassie)

zaterdag 23 en zondag 23 april, begeleiding: Ank Schravendeel

Het thema van dit meditatieweekend is compassie. Mediteren kan je confronteren met wat je afkeurt, of met waar je aan verslaafd bent. Compassie (naast metta, medevreugde en gelijkmoedigheid) leert je om ruimte te maken voor wat moeilijk voelt. Niet om iets te verhelpen of toe te dekken, maar om te leren zijn met wat er is.

meer info / aanmelden

---

Pinksterretraite (thema: de vijf kwaliteiten)

vrijdag 16 mei t/m maandag 19 mei; begeleiding: Ank Schravendeel

Wil je graag meerdere dagen mediteren? Het thema van deze vier dagen durende retraite is de vijf kwaliteiten van de geest (in het Pali, de taal die gebruikt wordt in de oude geschriften van het Theravada-boeddhisme,Indriya genaamd). De vijf kwaliteiten zijn vermogens om te balanceren in de meditatie. Het zijn: vertrouwen, inzet, opmerkzaamheid, concentratie en wijsheid. In deze retraite word je uitgenodigd om deze vermogens in jezelf (verder) te ontwikkelen. Als deze vermogens nog niet zijn ontwikkeld, ontwikkelt de meditatie zich vaak met horten en stoten. Door te leren deze vermogens in jezelf te herkennen, wordt je geest sterker. Dat draagt bij aan jouw spirituele ontwikkeling en inzicht.

meer info / aanmelden

---

Open Vesak-viering

zondag 22 mei, begeleiding: verschillende begeleiders van verschillende sangha's

De volle maan van mei wordt in het Aziatisch boeddhisme Vesak poya genoemd. Het is de dag dat de geboorte, verlichting en het uitdoven van de Boeddha herdacht en gevierd worden. In het Vipassana-meditatiecentrum doen we dat jaarlijks samen met groepen die andere boeddhistische tradities vergenwoordigen, zoals het Tibetaans boeddhisme en de Zen-traditie. We delen in elkaars beoefening en rituelen, luisteren naar korte lezingen, mediteren samen en sluiten af met een feestelijke maaltijd.

meer info

---

Abhidhamma-dag

zaterdag 11 juni, begeleiding: Riët Aarsse

Voor zowel hen die nog niet zo lang mediteren als voor hen die al langere tijd mediteren is het nuttig om kennis te nemen van Abhidhamma. Abhidhamma wordt vertaald als 'boeddhistische psychologie', maar is veel meer dan dat. In deze introductie wordt bij het begin begonnen: wat is het, hoe werkt de geest volgens de Abhidhamma, hoe verhoudt het zich tot de sutta's (de toespraken van de Boeddha), waarom is het zinvol er meer van te weten als je mediteert en waarin verschilt het van onder andere de westerse psychologie? Deze introductiedag geeft je een basis voor verdere verdieping in de Abhidhamma.

meer info / aanmelden

---

Als u de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kunt u klikken op onderstaande link (opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuurt u dan s.v.p. een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.