Website Vipassana meditatiecentrum Groningen

Nieuwsbrief: programma najaar 2016

---

Beste lezer,

Met enthousiasme heeft het vrijwilligersteam van het meditatiecentrum zich ingespannen om het programma van na de zomervakantie samen te stellen en voor te bereiden. Graag geven we via deze nieuwsbrief een inkijkje in het nieuwe programma, waarin zowel vertrouwde als enkele nieuwe onderdelen zijn opgenomen. Op de website vind je het complete programmaoverzicht ook, klik daarvoor hier. Je inschrijven voor deze programma's kan ook via de website.

Ook zijn we blij met het werk dat de klusgroep het afgelopen voorjaar heeft verricht. Na de bovenzaal is ook de Boeddhazaal (de meditatieruimte beneden) inmiddels flink opgeknapt. Na de zomervakantie zal er een begin gemaakt worden met de keuken. De dana (vrijgevigheid) die we de rest van het jaar nog mogen ontvangen van de bezoekers van het centrum, zoals de dana gegeven tijdens woensdagavonden, zal worden ingezet voor verbouwingen en verdere renovatie van het gebouw, waarbij de keuken het eerst onder handen zal worden genomen. Alle werkzaamheden worden zo gepland dat bezoekers en huurders er geen hinder van ondervinden.

Tot ziens in het meditatiecentrum!

In metta,

Het bestuur

---

Vaste meditatieochtenden en -avonden

begeleiding: Ank Schravendeel, Astrid Naastepad, Vera Wallis de Vries en Marieke Duijvestijn

• iedere woensdagavond - 19.30 - 21.30u - open, aanmelding niet nodig

• iedere vrijdagavond - 18.00 - 19.30u - vaste groep, meer info / aanmelding

• iedere eerste zondagochtend van de maand - 10.00 - 12.00u  - open, aanmelding niet nodig

Behalve de woensdagavond en zondagochtend is er nu ook gelegenheid om op de vrijdagavond samen te mediteren. Bij voldoende aanmeldingen zal Astrid Naastepad deze avonden begeleiden. Data om ook in je agenda te zetten zijn de open woensdagavonden dat Ank Schravendeel een Dhamma-talk geeft (7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december) en 14 december als Frits Koster onze gastleraar is.

---

Stadsretraite

zaterdag 8 oktober t/m zondag 16 oktober
begeleiding: Ank Schravendeel en Astrid Naastepad

De stadsretraite geeft je de gelegenheid om twee weekenden en vier doordeweekse avonden te mediteren. Je beoefent Vipassana-meditatie en Metta-meditatie, terwijl je thuis slaapt en overdag je eigen bezigheden hebt. Zo krijg je de mogelijkheid om de formele meditatie te doen en te integreren in je dagelijks leven. Daarom is het aan te bevelen om tijdens deze retraite week geen extra activiteiten te plannen, buiten de noodzakelijke, zodat je zo veel mogelijk in de sfeer van opmerkzaamheid kunt zijn.

Ter ondersteuning van het meditatieproces worden korte Dhamma-talks gehouden en twee keer heb je met een van beide begeleiders een individueel uitwisselingsgesprek over de ontwikkelingen in je meditatie. De retraite is geschikt voor deelnemers met enige meditatie-ervaring. Dat kan Vipassana-meditatie zijn, maar een achtergrond in de mindfulness of andere traditie is ook prima.

meer info / aanmelding

---

Introductiecursus Insight Dialogue

donderdag 29 september., 6 en 27 oktober., 3, 10, 17 en 24 november 19.30 - 21.45u
begeleiding: Marieke Duijvestijn

Wat is ‘meditatie in dialoog’? Hoe kun je mindfulness toepassen in dialoog met een ander? Hoe kun je daarbij opmerkzaam blijven? Wij ontlenen veel plezier, maar ook veel stress aan de contacten met andere mensen. Voor Gregory Kramer is dit aanleiding geweest een beoefening te ontwikkelen waarbij mindfulness toegepast wordt in dialoog met medemediterenden. Bij Insight Dialogue herinneren de begeleider en de mediterenden elkaar er regelmatig aan om opmerkzaam te blijven. Dit kan de kwaliteit van de opmerkzaamheid en daarmee van de meditatie enorm versterken.

Er wordt gewerkt aan de hand van contemplaties over boeddhistische onderwerpen. In deze cursus kun je kennis maken met Insight Dialogue. Voorwaarde is dat je al ervaring hebt met meditatie (Vipassana-meditatie) of een mindfulnesstraining gevolgd hebt en dat je al een of meerdere keren een retraite (een meerdaagse meditatie) hebt meegemaakt. De cursus bestaat uit zeven avondbijeenkomsten en een hele dag op zaterdag 12 november, ook afzonderlijk te volgen.

meer info / aanmelden

---

Meer programmaonderdelen

• Op zaterdag 22 en 29 oktober geeft Wendy Oosterveld een workshop Bewegen in Aandacht.

• Op dinsdag 24 oktober begint een nieuwe basiscursus inzichtmeditatie, begeleid door Vera Wallis de Vries, met een afsluitende meditatiedag op 20 november.

• Op drie dinsdagavonden in november zal Ank Schravendeel een cursus over de Satipatthana sutta geven, de leerrede van Boeddha over de beoefening van Vipassana-meditatie.

• Op vrijdagavond 18 november verwelkomen we Anne Veen, die zal vertellen over zijn reiservaringen in Ladakh, over zijn ontmoetingen met het boeddhistische leven hoog in de Himalaya.

• Het laatste weekend van november (25 tot 27 oktober) zal gastleraar Doshin Houtman de begeleiding van een meditatieweekend verzorgen.

• Het duurt nog even, maar op 14 en 15 januari 2017 begeleiden Eveline de Kock en Astrid Naastepad samen een weekend met mindful tekenen en Vipassana-meditatie. Zie hier voor meer informatie en om je aan te melden.

---

Oprichting sutta-studiegroepje

(oproep ingezonden door Gertjan Bozuwa)

Wie heeft er zin om zich met mij te verdiepen in de achtergronden van de sutta's van met name de Pali-canon? Wat is er te weten over ontstaan, compositie, overlevering (mondeling, schriftelijk, verschillende versies, soms in verschillende talen), datering, authenticiteit etc.? Is er een eenheid van visie, een filosofie van de Boeddha?

Mijn kennis tot nu toe heb ik o.a. uit de inleidingen van Janssen en De Breet, What the Buddha Thought van R. Gombrich, A History of Mindfulness van Bhikkhu Sujato en Authenticity van Bhikkhu Sujato en Bhikkhu Brahmali. Interessant lijkt me Perspectives on Satipatthana / Meer zicht op satipatthana van Bhikkhu Analayo. Andere invalshoeken en suggesties voor literatuur zijn zeer welkom.

Ik stel voor om eind september bij elkaar te komen en e.e.a. verder te bespreken. Neem contact op via e-mail: gbozuwa@xs4all.nl, Gertjan Bozuwa.

Als u de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kunt u klikken op onderstaande link (opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuurt u dan s.v.p. een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.