Website Vipassana meditatiecentrum Groningen

Nieuwsbrief: januari 2017

---

Beste lezer,

Allereerst iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst, met veel ruimte voor meditatie en contemplatie!

In deze nieuwsbrief laten we graag ons nieuwe programma voor de eerste helft van 2017 zien. Dankzij de inzet van al onze vrijwilligers kunnen we ook in 2017 weer een mooi en rijk gevarieerd programma aanbieden bestaande uit losse dagen en dagdelen, retraites en weekenden, cursussen en workshops. Klik hier om direct het programmaoverzicht op de website te bekijken of lees hieronder een samenvatting van het programma, waarbij je naar de website kunt doorklikken voor meer informatie en aanmelding.

Ook is er in deze nieuwsbrief aandacht voor de donaties voor de verbouwing van de keuken, voor het "collectief inzicht-meditatie.nu" en voor de vacature voor communicatiemedewerker.

Graag tot ziens in het meditatiecentrum!

In metta,

Het bestuur

---

Meditatieavonden en -ochtenden, introductie- en basiscursus, jaargroep

Om te beginnen is er ook dit jaar steevast iedere woensdagavond de gelegenheid om zit- en loopmeditatie te oefenen. Astrid Naastepad, Vera Wallis de Vries en Marieke Duijvestijn zijn de begeleiders. Iedere eerste woensdag van de maand zal Ank Schravendeel deze avond begeleiden en een korte Dhamma-talk houden. Indien je nog geen ervaring hebt met Vipassana-meditatie kun je eerst deelnemen aan de introductieavond en/of de basiscursus. De introductie Dit voorjaar gaat er twee keer een basiscursus van start, op 30 januari en op 8 mei.Beide basiscursussen sluiten af met een meditatiedag op resp. 5 maart en 11 juni. Je kunt je hier ook voor inschrijven zonder aan de basiscursus mee te doen.

Eens per maand kan er ook op de zondagochtend gemediteerd worden. Voor de woensdagavonden en zondagochtenden hoef je je niet aan te melden. Voor het mediteren in een vaste groep op de vrijdagavond is aanmelding vooraf wel vereist. Op zondagmiddag 22 januari begint verder de jaargroep 2017. Ook dit is een vaste groep waar je je vooraf voor op kunt geven. In de jaargroep is er behalve meditatie ruimte voor groepsgesprek en het uitwisselen van ervaringen. Het thema zal dit jaar de Satipatthana sutta zijn, de leerrede over het ontwikkelen van opmerkzaamheid, zoals we dat in Vipassana-meditatie toepassen.

---

Weekenden en retraites

14 en 15 januari al vindt het weekend mindful tekenen en Vipassana-meditatie plaats. Een weekend met twee begeleiders, Eveline de Kock en Astrid Naastepad. Eveline helpt je om met potlood en papier je denken te laten verstillen waardoor er ruimte ontstaat voor echte waarneming, terwijl Astrid de inzichtmeditatie zal begeleiden  Bij interesse s.v.p. aanmelden voor 8 januari!

8 t/m 15 april: ondersteund door Ank Schravendeel zal Zuster Virañani (uit de VS) de sandwichretraite (ook wel stadsretraite genoemd) begeleiden die van zaterdag t/m zaterdag duurt. Je beoefent Vipassana-meditatie en Metta-meditatie terwijl je thuis slaapt en doordeweeks overdag je eigen bezigheden hebt. Zo krijg je de mogelijkheid om de formele meditatie te doen en te integreren in je dagelijks leven.

2 t/m 5 juni: Ank Schravendeel en Marieke Duijvestijn begeleiden de pinksterretraite. Het thema van deze vier dagen durende retraite is “De Vijf Hindernissen” (Pali: Nivarana). Wat hindert de geest om zuiver en ongebonden te zijn? Wat is de basale oorzaak van wat ons dwars zit? Hoe ontwikkelen we opmerkzaamheid, zodat de hindernissen de mest zijn waar planten op kunnen floreren?

---

Cursussen en workshops

Op vrijdagavond 27 januari start een cursus Compassie (zes avonden) gegeven door Anne Veen. Het is duidelijk dat alles en iedereen met elkaar is verbonden en dat we grote urgente problemen in de wereld gezamenlijk moeten aanpakken. Maar soms lijkt het echter wel alsof we juist verstrikt raken in de verschillen tussen (groepen) mensen. Het lijkt ook alsof het daardoor moeilijker en moeilijker wordt om nog gemeenschappelijke uitgangspunten te vinden en er bijna geen basis meer is om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te ontmoeten. De gids voor deze cursus is het boek “Compassie voor beginners” door Thupten Jinpa die jarenlang de vaste vertaler was van de Dalai Lama.

Mediteren is meer dan zitten op een krukje. Vaak is het echter lastig om een brug te slaan naar het ‘echte leven’, zoals bewustwording van de bewegingen en patronen van je lichaam. Gelukkig is het mogelijk om door gericht te oefenen je lichaamsbewustzijn te vergroten. In twee korte afzonderlijke workshops van 2,5 uur maak je kennis met onder andere bewegingen afkomstig uit mobilizing awareness. De workshops Bewegen in Aandacht zijn los te volgen, je kunt je dus opgeven voor één óf voor beide workshops.

Wat is ‘meditatie in dialoog’? Hoe kun je mindfulness toepassen in dialoog met een ander? Hoe kun je daarbij opmerkzaam blijven? Vipassana-meditatie met Insight Dialogue is een boeddhistische oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door meditatie in dialoog. Op zondag 26 maart begeleidt Marieke Duijvestijn de Insight Dialogue-dag.

10 juni is nog ver weg, maar om toch alvast in je agenda te schrijven: Riët Aarsse zal dan een studiedag geven. Het thema is Vedana (gevoelens). Gevoelens bepalen in belangrijke mate onze staat van zijn. In de Satipatthana sutta wordt als tweede domein van opmerkzaamheid vedana, gevoelens of gevoelstoon genoemd. Wat zijn gevoelens precies en waarom zijn ze zo belangrijk in de beoefening? Meer zicht op gevoelens kan de beoefening efficiënter maken.

---

Inzameling donaties voor verbouwing keuken

De donaties die we ontvangen via de danaschaal op bijv. de open meditatieavond, maar ook via bankoverschrijvingen, hebben sinds 1 juli 2016 als bestemming de verbouwing van de keuken. Voor deze verbouwing is € 5.000,- begroot. De som van binnengekomen donaties bedraagt inmiddels al meer dan € 1.950,-. Dit voorjaar zal de nieuwe keuken gerealiseerd worden. In het gebouw hangt een 'danameter' die aangeeft hoeveel er tot nu toe is ingezameld. Je bijdrage is van harte welkom!

Stichting Vipassana Meditatie Groningen is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat zowel een ieder die dana geeft gebruik kan maken van bepaalde belastingvoordelen, denk bijvoorbeeld aan giftenaftrek.

---

Het collectief vipassana-meditatie.nu

Vipassana-meditatie.nu is een collectief van retraitebegeleiders die vipassana-meditatie faciliteren in Nederland. Dit doen zij niet specifiek in de lijn van één leraar of stroming binnen de vipassana. De bindende factor in de groep van retraitebegeleiders is de beoefening en begeleiding van vipassana-meditatie, zoals in het Theravada-boeddhisme onderwezen. Uitgangspunt daarbij zijn ethiek, meditatie en wijsheid.

Het collectief is opgericht door Ank Schravendeel, Dingeman Boot, Frits Koster, Johan Tinge, Joost van den Heuvel Rijnders en Marij Geurts en biedt een antwoord op de behoefte en vraag van veel vipassana-beoefenaars naar een duidelijker profilering van retraitebegeleiders. Het collectief heeft als uitgangspunt dat wij allen deel uitmaken van een historische ontwikkeling waarbij de Dhamma uit het Oosten nieuwe grond vindt in het Westen en beziet deze ontwikkeling met een grondhouding van openheid en niet-sektarisme. Zie de website www.vipassana-meditatie.nu om meer te lezen over de visie, de met het collectief verbonden retraitebegeleiders en de uitgangspunten.

---

Vacature: communicatiemedewerker

We zijn nog op zoek naar een communicatiemedewerker. Zie hier de vacature op de website. De taken bestaan onder andere uit:

• promoten van activiteiten van het halfjaarlijks programma. Hiervoor zijn verschillende media en middelen beschikbaar: website (eigen en die van derden), facebook, nieuwsbrief, flyers/affiches en persberichten. En (laten) maken van de benodigde communicatiemiddelen.

• samenwerken met / ondersteunen van andere vrijwilligers, zoals websitebeheerder, vormgever, redacteur nieuwsbrief.

• advisering bestuur over communicatieaangelegenheden. Zitting nemen in het bestuur behoort tot de mogelijkheden.

• meehelpen bij samenstellen halfjaarlijks programma en de organisatie van sommige activiteiten.

Vrijwilligers zijn de kurk waar het centrum op drijft. Zonder vrijwilligers zou het centrum dan ook niet kunnen bestaan. Zo zorgen vrijwilligers voor het onderhouden van de tuin, het uitvoeren van klussen, het schoonmaken van het pand en het besturen van de stichting. Geregeld zoeken we vrijwilligers voor bepaalde taken.

---

Als u de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kunt u klikken op onderstaande link (opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuurt u dan s.v.p. een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.