Vipassana-meditatiecentrum Groningen

Stichting Vipassana-meditatie Groningen is in 1988 opgericht. De stichting wil de beoefening van Vipassana-meditatie (ook wel inzicht- of mindfulnessmeditatie genoemd) bevorderen. Dit doet zij door meditatieavonden, -weekenden en -retraites te organiseren. Daarnaast stimuleert ze de studie en het in praktijk brengen van de boeddhistische leer.

Activiteiten

Vanaf het ontstaan in 1988 biedt het Vipassana-meditatiecentrum Groningen de mogelijkheid om Vipassana-meditatie te beoefenen. Het centrum organiseert avonden en ochtenden, weekenden en korte retraites. De meditatieactiviteiten vinden meestal plaats in de grote meditatiezaal en worden begeleid door ervaren mediterenden. Deze begeleiders worden sinds 2008 ondersteund door Ank Schravendeel. Daarnaast biedt het centrum lezingen, workshops, korte cursussen en video-avonden over meditatie, boeddhisme of verwante onderwerpen. Jaarlijks worden er enkele activiteiten georganiseerd, zoals de Vesak-viering waaraan verschillende boeddhistische groepen uit Groningen en omgeving meedoen en een eigen inbreng hebben. Ieder jaar ontvangen we de boeddhistische monnik Seelagawesi Thero uit Sri Lanka, die ons voedt vanuit de Theravada-traditie. Naast eigen activiteiten wordt het pand ook verhuurd aan andere gebruikers, zoals Zen Spirit en Sangha Groningen (Thich Nhat Hanh), maar bijvoorbeeld ook voor yogalessen door Koos Zondervan.

Gedragscode

Stichting Vipassana-meditatie Groningen werd opgericht door onder andere de in 2007 overleden Thaise Vipassana-leraar Mettavihari. In 2015 werd de boeddhistische (en ook onze eigen) gemeenschap geconfronteerd met het grootschalig misbruik dat deze leraar in de jaren ’70 en ’80 in Nederland pleegde. Hij hield zich niet aan de boeddhistische gedragscode en de leefregels die gelden voor monniken in de Theravada-traditie. We verwerpen het wangedrag en stellen het belang van slachtoffers voorop. In 2015 hebben we een gedragscode, meldplicht, klachtenregeling en vertrouwenspersoon ingesteld om de veiligheid in ons centrum te waarborgen, zie deze pagina.