Website Vipassana meditatiecentrum Groningen
---

Van het bestuur

Woord van het bestuur/Verslag Dana feest 3 september 2023 

Dit jaar is een druk jaar geweest voor het Vipassana meditatiecentrum. We konden onze normale activiteiten weer doen na een stille periode door corona. 

Zoals je verderop in de Nieuwsbrief kunt lezen zijn er verschillende duurzaamheidsmaatregelen genomen. Die leidden tot verbouwing en herinrichting van ons pand. Gelukkig hebben we het centrum grotendeels open kunnen houden. 

En we hebben de heropening groots gevierd op 3 september met een danafeest 

We vierden ook dat we al 30 jaar in het pand aan de Kamerlingh Onnesstraat mogen verblijven, en dat sinds dit jaar dit pand ook voor het eerst helemaal in eigendom van het Vipassana meditatiecentrum is, omdat de hypotheek is afbetaald! Er vonden verschillende activiteiten plaats op 3 september. We begonnen met muziek en meditatie onder leiding van Else Marijke Schot, van de groep  “Leven in aandacht” in de Thich Nhat Hanh traditie, die al jaren van ons pand gebruik maakt. Daarna volgde een inspirerende lezing van Annetje Brunner die met haar groep Zen Spirit ook al jaren in ons pand actief is. Srivalli Veltjen deed met ons een activiteit vanuit de soefitraditie. Ank Schravendeel en Frits Koster lieten het gebouw spreken over de geschiedenis van Vipassanameditatie in Groningen. En we eindigden met het zingen van een raga met Armand Maheri Amani, die tegenwoordig ook in ons pand actief is. Verder was er een veganistische lunch gemaakt door onze koks Veronica Adamson en Rob Weitenberg en er was een tombola waarmee we geld hebben opgehaald voor de verbouwing. Het was een hartverwarmend evenement waar zo’n vijftig mensen bij aanwezig waren. Fijn ons pand weer gevuld te zien, na die stille coronajaren. We hopen jullie daarom hier weer vaker te verwelkomen. 

En we kunnen ook jullie financiële ondersteuning gebruiken zoals je verderop kunt lezen. 

Namens het bestuur, Jeanine Deen  

Stand van zaken met betrekking tot de verbouwing van het Vipassana Meditatie Centrum.  

In de afgelopen maanden hebben er een aantal flinke veranderingen plaatsgevonden aan het gebouw van het centrum. De muren waren al geïsoleerd, de vloer is ook geïsoleerd, de ramen en kozijnen zijn vervangen. Maatregelen om verlies van warmte en daarmee energie te beperken. Inmiddels zijn er 25 zonnepanelen op het dak geplaatst en staat er op het pleintje achter een lucht/water warmtepomp, waarmee we het pand nu verwarmen. Dat gaat zeer naar onze wens en conform verwachtingen. Dat vinden we heel verheugend. Er blijkt nog extra werk achterweg te komen om de ventilatie met name onder de vloer en in de keuken te verbeteren.  

Al deze maatregelen hebben veel van ons financiële budget gevraagd. In totaal hebben we het hier over een bedrag van ongeveer 100.000 euro. We hadden gehoopt hiervoor een flink bedrag aan subsidie te krijgen. Vanwege overintekening op deze subsidie, is er simpelweg geloot wie wel/niet in aanmerking komen, en helaas zijn wij uitgeloot. Er is nu nog een andere subsidiemogelijkheid, deze is echter veel kleiner. Dit betekent dat we een aantal verfraaiingen aan de binnenzijde van het pand hebben uit te stellen, alsmede de dakisolatie. 

Gelukkig zijn er een aantal mensen zo vriendelijk om een renteloze lening aan ons centrum te geven. Hiermee kunnen we vrijwel alle investeringen bekostigen. Deze leningen dienen we terug te betalen. Dat betekent voor de komende 5 jaar een verzwaring van onze financiële lasten. Als bestuur van het centrum zijn we natuurlijk heel blij met deze financiële ondersteuning en zouden we nog graag een aantal langer lopende leningen (van onbepaalde tijd) willen.  

Mocht je financieel willen bijdragen, in de vorm van een bovengenoemde lening, belastingvrij schenken of maandelijks willen doneren als dayaka of natuurlijk ´gewoon’ via dana, of iemand weten die hiervoor belangstelling heeft, wil je dat ons laten weten?  

Hartelijk dank. We horen graag van je. 

Katharina de Jong, penningmeester Vipassana Groningen 

---

Vacature: retraite-coördinator 

Wat wordt er van je verwacht als retraite-coördinator? 

• Het voorbereiden van de retraite, dat houdt bijvoorbeeld in dat je een uitnodiging stuurt naar de deelnemers, dat je afstemt met de retraitebegeleider en de kok en dat je er voor zorgt dat het gebouw gereed is voor de ontvangst en het verblijf van de deelnemers. 

• Tijdens de retraite ondersteun je soms de retraitebegeleider, ben je aanspreekpunt voor de deelnemers en de kok, je zorgt er voor dat de dagelijkse gang van zaken zo soepel mogelijk verloopt en je geeft uitleg over het principe van Dana.  

• Aan het eind van de retraite zorg je er samen met de deelnemers voor dat het pand opgeruimd en schoon wordt achtergelaten. 

Er is een draaiboek voor retraites waarin alle taken en aandachtspunten op een rij staan. 

Voor inlichtingen kun je bellen of mailen met Jannetta: 0637560208, jhvdzee2014@gmail.com 

---

Schoolbezoek aan ons centrum

Veel duimpjes gaan omhoog, een paar blijven op gelijke hoogte en geen een wijst naar beneden. De gezichten stralen enthousiasme uit. Dat betekent dat iedereen van de scholieren het mediteren als prettig of wel leuk heeft ervaren.

Een uur eerder stonden ze op deze vrijdagmorgen 10 november nog opgewonden kakelend voor de buitendeur, begeleid door een leraar en een ouder. Nadat jassen en schoenen uitgetrokken waren veranderde de sfeer volkomen. Stil en vol ontzag bewonderden de leerlingen het grote Boeddhabeeld in de Boeddhazaal. De opdracht was, heel goed naar dit beeld te kijken om er daarna over te kunnen vertellen. Wat valt je op aan dit beeld? Wat is anders dan bij andere mensen? Waar wil je in het bijzonder graag iets over vertellen? Stof te over! De ene observatie na de andere riep nieuwe vragen op.

Aansluitend kon mooi het verhaal van prins Siddhartha verteld worden en wat gepraat worden over het Boeddhisme hier, eventueel ook in de eigen omgeving en elders in de wereld.

Mede door de korte spanningsboog van sommige leerlingen uit de groep werd het volgende onderwerp van het programma, het beginnen te mediteren, een volgend hoogtepunt. Zelf iets aan het gesprek bijdragen of anderszins iets doen, dat spreekt aan. En een beetje leren mediteren lijkt zelfs heel spannend. Stapsgewijs werd de introductie uitgebreid. Niet iedereen kon even goed mee, maar de overgrote meerderheid vond dit oefenen als heel prettig en zag dit als een waardevolle ervaring.

Zo verliepen in grote lijnen de bijeenkomsten, die Swanhilde de Jong en ik in november met enkele schoolklassen van een basisschool gehad hebben. Allebei ontvingen we deze keer twee groepen. Enkele keren per jaar vragen basisscholen, of een of enkele ouderejaars groepen langs mogen komen, vaak in het kader van het vak levensoriëntatie. Het is een plezier de leerlingen te ontvangen.

Dick Venema.

---

Open meditatieavond 

Begeleiding: Ank, Marieke, Pim en Vera
Vorm: in het centrum en online

Iedere woensdagavond van half acht tot half tien (ook tijdens vakanties) kun je komen mediteren in ons centrum. Deze meditatieavonden zijn vooral bedoeld voor mensen die al (enigszins) bekend zijn met inzichtmeditatie. Samen mediteren gaat makkelijker dan in je eentje en na afloop is er gelegenheid om meditatie ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Als je nog geen of weinig meditatie-ervaring hebt, adviseren we je om eerst een introductieavond of onze basiscursus (zie onder) te volgen.

De meditatie bestaat uit zit- en loopmeditatie die per half uur worden afgewisseld. Daarnaast oefenen we ook meditatie op liefdevolle vriendelijkheid.

De woensdagavond wordt afwisselend begeleid door Ank Schravendeel, Marieke Duijvestijn, Vera Wallis de Vries en Pim van Gelder. Ahobel Nuytinck heeft een mini-sabattical. Elke eerste woensdagavond van de maand wordt de meditatieavond begeleid door Ank Schravendeel of Marieke Duijvestijn. Zij geven dan ook een Dhamma-talk (een lezing met een boeddhistische grondslag). Je kunt deze ook op de website terug luisteren. De laatste woensdagavond van de maand kan de begeleiding op verzoek in het Engels plaatsvinden.

Als je de avond online wilt volgen, stuur dan een mailtje naar: aanmelden@vipassana-groningen.nl. Wanneer je je aanmeldt, krijg je een zoom link.

Datum: elke woensdagavond

Tijd: 19.30-21.30 uur

---

Introductieavond meditatie 

Begeleiding: Marieke Duijvestijn en Cynthia Feddema
Vorm: in het centrum
 

Eens per maand kun je op afspraakennismaken met Vipassana-meditatie. De introductiebegeleider geeft basisinstructies voor zit- en loopmeditatie. Daarna is er gelegenheid om met de begeleider en de andere deelnemers ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Bij deze avond is het boekje 'Basisprincipes Vipassana Meditatie' van Frits Koster inbegrepen.  Om je aan te melden klik hier.

Kosten: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum. De kostprijs bedraagt 10 euro inclusief boekje

---

Meditatie op zondagochtend 

Begeleiding: Ank Schravendeel en Pim van Gelder
Vorm: in het centrum

Voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie en die het fijn vinden om een halve dag te mediteren bieden wij regelmatig op zondagochtend zit- en loopmeditatie. Het is meestal een kleinere groep dan op de woensdagavond en de stad slaapt nog. Veel stilte en ruimte dus voor jouw meditatie. De meditatie kan desgewenst ook in het Engels (naast Nederlands) worden gegeven. Een vrijwillige bijdrage (dana) wordt gebruikt voor de kosten en onderhoud van het Vipassana-meditatiecentrum. 

Om je aan te melden klik hier.

Data: zondag 7 en 21 jan,. 4 en 25 febr., 1en 24 mrt, 7 en 28 april, en 26 mei, en 16 juni  

Tijden: 10.00-12.30 uur  

Dana: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum 

---

Basiscursus Inzichtmeditatie 

Begeleiding: Vera Wallis de Vries
Vorm: in het centrum

Begeleiding:  Vera Wallis de Vries  

Vorm:in het centrum 

 

Is leren mediteren iets voor jou? In het Vipassana-meditatiecentrum Groningen kun je leren mediteren volgens de beginselen van inzichtmeditatie. Dit is een boeddhistische meditatietechniek waarbij het ontwikkelen van mindfulness of opmerkzaamheid centraal staat. Bij deze vorm van meditatie richt je je aandacht op hetgeen zich aandient, waardoor je dieper inzicht krijgt in jezelf en de werkelijkheid om je heen.  

De basiscursus is een kennismaking met inzichtmeditatie. Tijdens de bijeenkomsten doe je ervaring op door praktische beoefening van zitmeditatie en loopmeditatie. Als je begint met mediteren kan de beoefening veel vragen bij je oproepen. Daarom is er na afloop van de meditatie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.   

De eerstvolgende cursus start op 26 februari. De basiscursus wordt afgesloten met een meditatiedag op zondag19 maart. Tijdens deze dag staan er ook qi gong-oefeningen op het programma. Deze oefeningen kunnen helpen om je energie op een natuurlijke manier te laten stromen.

Om je op te geven, klik hier.   

Ma. 26 febr., 4,11,18 en 25 maart, Zaterdag 23 maart stiltedagHele dag:  23 maart   
Tijd: 17.45 tot 19.15 uur en zaterdag 10.00 – 16.30 uur

---

Avond over klimaatverandering: meditatie in actie

Begeleiding: Ank Schravendeel en Jeanine Deen 

 Wat is er Boeddhistisch aan klimaatverandering? Niks zou je zeggen. Maar mediteren beïnvloedt je leven, in hoe je omgaat met stress en dreiging.  In wat je kiest om te eten.  Of welke vervoermiddelen je gebruikt, vanuit het principe dat je geen schade wilt berokkenen. Waar voel je weerstand opkomen? Voel je je machteloos? Hoe ga je daar mee om? Met elkaar willen we verkennen: hoe beïnvloedt klimaatverandering de keuzes die we maken? Hoe laten we ons daarbij inspireren door Boeddhistische principes, bijvoorbeeld over activisme? 

De begeleiding van de avond wordt verzorgd door Ank en Jeanine, zij hebben een reeks workshops gevolgd (“klimaatgesprekken”) om dit onderwerp ter sprake te brengen in onze Sangha. 

Datum:vrijdag 22 maart 

Tijd: 19:30 tot 21:30 uur                                              

Opgeven: aanmelden@vipassana-groningen.nl 

---

Meditatiedag Vipassana en Qigong

Begeleiding: Vera Wallis de Vries

Vorm: in het centrum 

Deze dag is de afsluiting van de basiscursus. Op deze zondag kun je ervaren hoe het is om langer achter elkaar te mediteren. Naast Vipassana-meditatie staan op deze dag ook Chi Gong-oefeningen op het programma. Deze oefeningen kunnen helpen om je energie op een natuurlijke manier te laten stromen, wat onder andere bijdraagt aan meer lichaamsbewustzijn en ontspanning. Behalve voor de cursisten van de basiscursus is deze dag is deze dag ook meditatiedag is  ook toegankelijk voor iedereen die bekend is met Vipassana-meditatie. Deelnemers aan de basiscursus hoeven zich voor deze dag niet apart aan te melden; overige belangstellenden wel.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: zaterdag 23 maart 2024 
Tijd: 10:00 tot 16:30 uur

---

Avond over sutta's

Begeleiding: Remco Bos (en Johan Knol)

Vorm: in het centrum

Misschien wil je meer weten over de leerredes van de Boeddha of weten hoe je ze kunt toepassen in je meditatieproces of in je dagelijks leven. Ruim 2000 jaar geleden zijn de sutta’s of leerredes van de Boeddha opgeschreven in het pāli, de zogenoemde pāli canon. Tegenwoordig zijn de suttas in veel verschillende talen vertaald waaronder Engels en Nederlands. We zullen samen een sutta bespreken. Ook is er ruime gelegenheid om ervaringen te delen.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: vrijdag 5 april 2024 

Tijd: 19:30 tot 21:00 uur

---

Insight Dialogue-dag

Begeleiding: Marieke Duijvestijn
Vorm: in het centrum

Tijdens deze dag kun je kennismaken met Insight Dialogue. Ook is het een gelegenheid voor mensen die al ervaring hebben met Insight Dialogue om hun beoefening te verdiepen. Insight Dialogue is een boeddhistische oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door meditatie in dialoog, ontwikkeld door Gregory Kramer. We cultiveren samen meditatieve kwaliteiten, ontwikkelen opmerkzaamheid in interactie met medemediterenden en we contempleren samen over onderwerpen uit de Dhamma. 

Deze drie elementen vormen de basis van het programma. We oefenen met de zes richtlijnen (meditatie-instructies) van Insight Dialogue en bijbehorende contemplaties. Deze richtlijnen zijn:  pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op het opkomen, aandachtig luisteren en waarachtig spreken.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: zaterdag 13 april  
Tijd: 10:00 tot 16:30 uur

---

Pinksterretraite

Begeleiding: Ank en Marieke 

Vorm: in het centrum  

De gevolgen van de veranderingen in de wereld zijn raken ons allemaal, wereldwijd. Wat we plannen gaat vaak anders dan we verwachten. Dat kan frustreren of bezorgdheid geven. We hebben het niet in de hand. De Boeddha beschreef dat als de kenmerken van  levensprocessen: veranderlijkheid, stress en oncontroleerbaarheid. Opmerkzaamheid en compassie zijn de gereedschappen die we kunnen gebruiken om ons te leren verhouden tot wat we ervaren. Om te leren vertrouwen op niet-weten. De Pinksterretraite geeft de mogelijkheid om samen opmerkzaamheid te oefenen en compassie te laten ontwikkelen. 

Datazaterdag 19 tot en met maandag 21 mei 2024 
Tijd:  zaterdag 10:00 uur tot maandag na de lunch (ongeveer 14.00 uur)

---

Vesak

Op de dag van volle maan in mei vieren we Vesak: de herdenking van de geboorte, de verlichting en het overlijden van de historische Boeddha. 

We bevestigen onze inspiratiebron en wisselen uit hoe dat ons ondersteunt om keuzes te maken in wat we doen en hoe we met elkaar samenleven. 

De ochtend wordt met een gezamenlijke lunchmaaltijd afgesloten.  

Om je op te geven, klik hier.

Datum: zaterdag 25 mei van 10.00 – 14.00  uur

 

---

Als je de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kun je klikken op onderstaande link (opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuur dan een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.