Website Vipassana meditatiecentrum Groningen
---

Van het bestuur

Beste lezers,

Zoals jullie wellicht al weten, zitten we midden in de verduurzaming van ons pand. In juni zijn we twee weken dicht geweest en hebben we nieuwe ramen, kozijnen en deuren gekregen. Het pand is daardoor van buiten mooi opgefrist. Ook van binnen gaan we met de herinrichting een fijne uitstraling realiseren die onze activiteiten en die van onze huurders  ondersteunt.

Op 3 september geven we een groot feest waarin de gasten kunnen proeven aan allerlei activiteiten en waarmee we geld willen inzamelen (dana) voor de verder verduurzaming die in het najaar gaat plaatsvinden (zoals een warmtepomp, zonnepanelen, vloer- en dakisolatie). We hopen jullie daar allemaal te zien. Dus geef je hier hier op!

Nog een nieuwe ontwikkeling dit jaar is dat we besloten om vanaf september geheel op danabasis, dat wil zeggen op basis van vrijgevigheid te gaan functioneren (zie verderop in de nieuwsbrief). We hopen vooral dat je dankbaarheid kunt voelen voor wat je bij ons ontvangt en daarop met jouw vreugde van het geven kunt reageren.

Ook nieuw is dat onze kok, Veronica Adamson eens per maand voorafgaand aan de meditatieavond, voor ons gaat koken. Het lijkt ons een mooie manier om mensen die bij ons komen mediteren een andere mogelijkheid tot verbinding te bieden. Zie verderop in deze nieuwsbief voor details.

Verder nog een verzoek aan wie groene vingers heeft: We zoeken een vrijwilliger die onze tuin- en kamerplantenverzorging wil coördineren. Er zijn mensen genoeg die mee willen helpen, maar een vast aanspreekpunt met kennis van zaken zou handig zijn. Ben jij zo iemand en heb je zin om met ons samen te werken, dan horen we graag van je! Je kan je melden bij Remco Bos via de website.

Namens het bestuur,  Jeanine Deen 

---

Feest op 3 september

Beste bezoekers van het Vipassana Meditatiecentrum Groningen.

Het Vipassana Meditatiecentrum Groningen huist 30 jaar in het huidige pand aan de Kamerlingh Onnesstraat 71. Dit met meerdere groepen; de huurders. We delen als gebruikers één gezamenlijk doel: het mogelijk maken van spirituele ontwikkeling. Wij, als Vipassana-centrum zien onszelf als deel van een groter geheel en willen van daaruit bijdragen aan samenleven, samenwerken en samen zorgen. Vanuit die visie hebben we één gezamenlijk belang: ons onderdak gasvrij en energie-duurzaam maken.

We nodigen jullie van harte uit voor een benefietfeest op 3 september van 10.30 tot 13 uur waarbij we een inspirerend inhoudelijk programma verzorgen en vanaf 13 uur samen lunchen. De gelegenheid is een ideaal moment om je partner of iemand anders kennis te laten maken met het centrum. Dus neem vooral iemand mee.

Het is prettig om te weten voor hoeveel mensen we hebben te koken, dus als je mee wilt lunchen, zou je je dan willen opgeven? Dat kan nu al via onze website: www.vipassana-groningen.nl.

Op deze dag kun je kennismaken met andere groepen die gebruik maken van het pand. Zij zijn ook onderdeel van het programma dat we die dag hebben. Er zijn lezingen, verhalen, zang, gedichten, een loterij en andere verrassingen.

We hopen jullie allemaal te zien die dag.

Vriendelijke groeten,

In metta

Namens de feestorganisatie:

Ank Schravendeel, meditatiebegeleider

Katharina de Jong, penningmeester van het VMG.

---

Van kosten naar dana

Dana: Financiële bijdragen aan het Vipassana Meditatiecentrum Groningen

Vanaf september 2023 zijn onze activiteiten op basis van vrijgevigheid (dana). Alle mensen die activiteiten begeleiden en ondersteunen (door o.a. ons eigen gebouw te onderhouden) doen dat op vrijwillige basis. Het Vipassana Meditatiecentrum Groningen is afhankelijk van dana om haar activiteiten te kunnen organiseren. De ruimtes waar wij onze avonden, dagen en retraites geven worden verwarmd, schoongehouden en onderhouden, er is thee en we maken kosten voor online-voorzieningen.

Op de website vind je wat richtprijzen voor de verschillende activiteiten, maar het staat je vrij om te geven wat jij wilt en kan. Je kunt meer óf minder geven. Zo hopen wij kostendekkend te zijn. Al voor aanvang van onze activiteiten maken wij (on)kosten en we zijn dan ook blij als de dana voor de (on)kosten wordt overgemaakt voordat de activiteit begint. De dana voor de vrijgegeven begeleiding kan dan later, tijdens of na de activiteit worden gegeven.

---

Open meditatieavond 

Begeleiding: Ank, Marieke, Pim en Vera
Vorm: in het centrum en online

Iedere woensdagavond van half acht tot half tien (ook tijdens vakanties) kun je komen mediteren in ons centrum. Deze meditatieavonden zijn vooral bedoeld voor mensen die al (enigszins) bekend zijn met inzichtmeditatie. Samen mediteren gaat makkelijker dan in je eentje en na afloop is er gelegenheid om meditatie ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Als je nog geen of weinig meditatie-ervaring hebt, adviseren we je om eerst een introductieavond of onze basiscursus (zie onder) te volgen.

De meditatie bestaat uit zit- en loopmeditatie die per half uur worden afgewisseld. Daarnaast oefenen we ook meditatie op liefdevolle vriendelijkheid.

De woensdagavond wordt afwisselend begeleid door Ank Schravendeel, Marieke Duijvestijn, Vera Wallis de Vries en Pim van Gelder. Ahobel Nuytinck heeft een mini-sabattical. Elke eerste woensdagavond van de maand wordt de meditatieavond begeleid door Ank Schravendeel of Marieke Duijvestijn. Zij geven dan ook een Dhamma-talk (een lezing met een boeddhistische grondslag). Je kunt deze ook op de website terug luisteren. De laatste woensdagavond van de maand kan de begeleiding op verzoek in het Engels plaatsvinden.

Als je de avond online wilt volgen, stuur dan een mailtje naar: aanmelden@vipassana-groningen.nl. Wanneer je je aanmeldt, krijg je een zoom link.

Datum: elke woensdagavond

Tijd: 19.30-21.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage (dana) voor het meditatiecentrum

---

Samen eten voorafgaand aan meditatie-avond

Soms kom je bekende gezichten tegen in de meditatie groep, maar tijd om eens wat verder kennis te maken is er eigenlijk niet. Misschien doe je vrijwilligerswerk voor het centrum, maar kom je de anderen die dat ook doen niet zo vaak tegen. We organiseren een gelegenheid om samen te eten en anderen te ontmoeten.

Data: in principe de 3e woensdag van de maand: 20 september, 18 oktober, 15 november en 20 december

Tijd: van 17.30 tot 19.30 uur

Plaats: eetzaal van het vipassana centrum

Kosten: € 10,- voor het eten

Opgeven: aanmelden@vipassana-groningen.nl

---

Meditatie-avond met Frits Koster via Zoom 

Begeleiding: Frits Koster
Vorm: online

Frits Koster werkt als mindfulness- en compassietrainer vanuit het Trainingsbureau Mildheid en Mindfulness en als docent bij opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België  en Duitsland. 

 In 1979 kwam Frits in aanraking met de beoefening van Vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij een reis naar Azië en trad hij in als boeddhistisch monnik. Als monnik heeft hij ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland, waar hij is uitgetreden.  

Naast zijn werk als mindfulnesstrainer geeft hij lezingen en cursussen over de Boeddhistische psychologie. Ook ontwikkelde hij samen met Erik van den Brink de ‘Compassietraining’ en schreef hier een aantal boeken over.  

De dana (vrijwillige bijdrage) van deze avond is voor Frits Koster. 

Om je aan te melden klik hier.

Datum: woensdagavond 27 december 2023

Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de begeleider

---

Introductieavond meditatie 

Begeleiding: Marieke Duijvestijn en Cynthia Feddema
Vorm: in het centrum
 

Eens per maand kun je op afspraakennismaken met Vipassana-meditatie. De introductiebegeleider geeft basisinstructies voor zit- en loopmeditatie. Daarna is er gelegenheid om met de begeleider en de andere deelnemers ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Bij deze avond is het boekje 'Basisprincipes Vipassana Meditatie' van Frits Koster inbegrepen.  Om je aan te melden klik hier.

Kosten: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum. De kostprijs bedraagt 10 euro inclusief boekje

---

Meditatie op zondagochtend 

Begeleiding: Ank Schravendeel en Pim van Gelder
Vorm: in het centrum

Voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie en die het fijn vinden om een halve dag te mediteren bieden wij regelmatig op zondagochtend zit- en loopmeditatie. Het is meestal een kleinere groep dan op de woensdagavond en de stad slaapt nog. Veel stilte en ruimte dus voor jouw meditatie. De meditatie kan desgewenst ook in het Engels (naast Nederlands) worden gegeven. Een vrijwillige bijdrage (dana) wordt gebruikt voor de kosten en onderhoud van het Vipassana-meditatiecentrum. 

Om je aan te melden klik hier.

Data: elke eerste zondagochtend van de maand.
Tijden: 10.00-12.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de begeleiders

---

Jaargroep 2023 – 2024

Begeleiding: Ank Schravendeel 
Vorm: in het centrum

Als je al wat langer mediteert en behoefte hebt aan meer achtergrondinformatie, dan kun je meedoen aan de jaargroep. We behandelen stukken tekst over de dhamma (leer van de Boeddha) naar aanleiding van een thema. De tekst is bedoeld om de ervaringen uit het mediteren te kunnen verbinden met het dagelijks leven.

Het thema dit jaar is “wie ben ik?” In de Boeddhistische teksten wordt gesproken over hoe de vanzelfsprekende neiging om je met je ervaring te vereenzelvigen een bron van stress is.

De jaargroep bestaat uit  een vaste groep deelnemers, die dit seizoen 7 zondagmiddagen met elkaar mediteert en uitwisselt. Ieder jaar stromen weer nieuwe mensen in en doen mensen mee die eerder deelnamen.

Om je hiervoor aan te melden, meld je aan via: aanmelden@vipassana-groningen.nl..

Data: zondag 15 oktober, 19 november, 17 december, 25 februari, 17 maart, 21 april en 26 mei 2024

Tijd: 13:30 tot 17:30 uur                                           

Kosten: dana voor het centrum.

---

Basiscursus Inzichtmeditatie 

Begeleiding: Vera Wallis de Vries
Vorm: in het centrum

Is leren mediteren iets voor jou? In het Vipassana-meditatiecentrum Groningen kun je leren mediteren volgens de beginselen van inzichtmeditatie. Dit is een boeddhistische meditatietechniek waarbij het ontwikkelen van mindfulness of opmerkzaamheid centraal staat. Bij deze vorm van meditatie richt je je aandacht op hetgeen wat zich aandient, waardoor je dieper inzicht krijgt in jezelf en de werkelijkheid om je heen. 

De basiscursus is een kennismaking hiermee. Tijdens de bijeenkomsten doe je ervaring op door praktische beoefening van zitmeditatie en loopmeditatie. Als je begint met mediteren kan de beoefening veel vragen bij je oproepen. Daarom is er na afloop van de meditatie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen 

De eerstvolgende cursus start op 30 oktober. De basiscursus wordt afgesloten met een meditatiedag op zondag 3 december. Tijdens deze dag staan er ook qi gong-oefeningen op het programma. Deze oefeningen kunnen helpen om je energie op een natuurlijke manier te laten stromen. 

Om je aan te melden klik hier. (Er is op dit moment een wachtlijst)

Data: Ma. 30 oktober, 6, 13.20, 27 november Stiltedag: 3 december 

Tijd: 17.45 tot 19.15 uur en zondag 10.00 – 16.30
Kosten: dana voor het centrum. Voor de hele dag dana voor het centrum en dana voor begeleider.

---

Mediteren in een vaste groep op dinsdagochtend

Begeleiding: Ank Schravendeel

Vorm: in het centrum

Samen mediteren op een ochtend, 2 keer per maand, op dinsdag. Je geeft je op voor alle keren, dit seizoen zijn er 7 bijeenkomsten

Data: dinsdagochtend  12 en 26 september, 17 en 31  oktober, 14 en 28 november, 12  december

Tijden: 10.00-12.00 uur
Kosten: dana  voor het centrum.

---

Insight Dialogue-dag

Begeleiding: Marieke Duijvestijn
Vorm: in het centrum

Tijdens deze dag kun je kennismaken met Insight Dialogue. Ook is het een gelegenheid voor mensen die al ervaring hebben met Insight Dialogue om hun beoefening te verdiepen. Insight Dialogue is een boeddhistische oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door meditatie in dialoog, ontwikkeld door Gregory Kramer. We cultiveren samen meditatieve kwaliteiten, ontwikkelen opmerkzaamheid in interactie met medemediterenden en we contempleren samen over onderwerpen uit de Dhamma. 

Deze drie elementen vormen de basis van het programma. We oefenen met de zes richtlijnen (meditatie-instructies) van Insight Dialogue en bijbehorende contemplaties. Deze richtlijnen zijn:  pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op het opkomen, aandachtig luisteren en waarachtig spreken.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: zondag 29 oktober
Tijd: 10:00 tot 16:30 uur                                            
Kosten: dana voor het centum en dana voor begeleider

---

Samen sutta’s lezen

Avond over sutta’s

Begeleiding: Remco Bos (en Johan Knol)

Vorm: in het centrum

Misschien wil je meer weten over de leerredes van de Boeddha of weten hoe je ze kunt toepassen in je meditatieproces of in je dagelijks leven. Ruim 2000 jaar geleden zijn de sutta’s of leerredes van de Boeddha opgeschreven in het pāli, de zogenoemde pāli canon. Tegenwoordig zijn de suttas in veel verschillende talen vertaald waaronder Engels en Nederlands. We zullen samen een sutta bespreken. Ook is er ruime gelegenheid om ervaringen te delen.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: vrijdag 27 oktober 2023
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur                                            
Kosten:. dana voor het centrum

 

---

Vrijdagavonden met Anne Veen

Begeleiding: Anne Veen
Vorm: in het centrum

Boeddhisme heeft zich altijd aangepast aan omstandigheden. We gaan dit najaar een aantal films zien en bespreken. We hebben namelijk inmiddels naast mondelinge overdracht en geschreven teksten recentelijk ook de beschikking over foto's en films die we kunnen gebruiken om de Dharma levend te houden. Laten we gebruik maken van de mogelijkheden die we hebben.

22 september, Yangsi

De film Yangsi een logisch vervolg op de films over Dilgo Kyentse Rinpoche en zijn vrouw Khandro lama. Nadat Dilgo Kyentse rinpoche in 1991 overleed werd in 1993 zijn incarnatie (Yangsi rinpoche) gevonden en erkend. Maar … reïncarnatie is slechts het begin … Deze film volgt de jongen gedurende de eerste 14 jaar van zijn leven waarin hij (grotendeels in Buthan) langzaam groeit in de rol die voor hem weggelegd is.

20 oktober, Blessings, de Tibetaanse Tsoknyi Nangchen nonnen.

In het oosten van Tibet, in het afgelegen district Nangchen leeft een groep Tibetaanse nonnen onder leiding van Tsoknyi rinpoche III. Veel van deze vrouwen hebben in de jaren 60 zwaar te lijden gehad van de Chinese onderdrukking en ook nu nog zijn de omstandigheden waaronder de nonnen wonen en beoefenen primitief en zwaar. Deze documentaire laat zien hoe gedreven en gemotiveerd deze nonnen zijn, op welke manier zij hun beoefeningen doen, hoe zij leven en welk effect deze manier van leven op hen heeft.

1 december, Samsara

Deze documentaire, niet te verwarren met de speelfilm “Samsara”, is een overweldigende ervaring waarin de beelden als in een veelkleurige kaleidoskoop van het leven op ons afkomen. 5 Jaar lang heeft een team in 25 landen beeldmateriaal verzameld om daar vervolgens een inspirerend geheel van te maken. De makers van deze film vertellen niet zozeer zelf een verhaal, maar reiken inspiratie aan om zelf te contempleren en een eigen verhaal te maken. Samsara, het bestaan dat we zo goed kennen en toch zo verrassend kan zijn.

Data: Vrijdag 22 sept.  20 okt. en 1 december  2023

Tijd: 20:00 tot 21:30 uur                                           
Kosten: dana voor het centrum.

Opgeven: aanmelden@vipassana-groningen.nl

---

Leeskring ‘Dhammaletters’ met thema: samen op zoek naar het hart van wijsheid

Begeleiding: Pim van Gelder

Vorm: in het centrum 

In deze leeskring gaan we, in een vaste groep, samen op zoek naar verdieping op het pad van inzichtmeditatie.

We lezen het boek 'Op zoek naar het hart van wijsheid', van Joseph Goldstein en Jack Kornfield

In dit boek, bestaande uit 16 hoofdstukken verdeeld over 3 delen,  worden alle belangrijke aspecten van de vipassana meditatie en de boeddhistische achtergrond besproken. 

Het kan daarom als een essentieel en richtinggevend boek worden beschouwd voor de verdere ontwikkeling van onze beoefening.

De leden van de leeskring lezen gedeelten uit het boek vooraf thuis en komen 6 vrijdagavonden bijeen om te delen en te bespreken. Het samen lezen en bespreken van dit boek, is voor sommigen een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met vipassana en voor anderen een mogelijkheid tot een verdere verdieping van inzicht.

De avonden beginnen steeds met een korte zitmeditatie.

Om je aan te melden, klik hier.

Data: vrijdag 13 okt., 10 nov., 8 dec., 12 januari, 9 febr., 8 maart 2024

Tijd: 19.30 -21.30

Kosten: dana voor het centrum

Boek: Zelf, nieuw of tweedehands, aan te schaffen. 'Op zoek naar het hart van wijsheid', Asoka 2001, ISBN 90 5670 043 X / ISBN 978 905670 0430

---

Avond over klimaatverandering: meditatie in actie

Begeleiding: Ank Schravendeel en Jeanine Deen

Wat is er boeddhistisch aan klimaatverandering? Niks zou je zeggen. Maar mediteren beïnvloedt je leven, in hoe je omgaat met stress en dreiging. Het heeft invloed op wat je kiest om te eten, of welke vervoersmiddelen je gebruikt. Het thema voor deze bijeenkomst is één van de leefregels:

'Ik onderneem de training om niet meer te nemen dan gegeven is'.  Wanneer heb je genoeg? Wanneer doe je genoeg?

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: vrijdag 10 november

Tijd 19.30 tot 21.30 uur

Kosten: dana voor het centrum

---

Weekend Vipassana-meditatie: in balans blijven in een wereld waar veel gaande is

Begeleiding: Doshin Houtman

Hoe leven we ons leven in een wereld waarin veel gaande is?  Er zijn veel pijnlijke gebeurtenissen. Dat kan dichtbij zijn, maar zeker verder weg. Als we niet oppassen kunnen we verzeild raken in gevoelens van boosheid, angst, frustratie en onmacht. 

Om in balans te blijven is het goed om niet alleen de pijnlijke kanten van het leven toe te laten en te groeien in mededogen, maar ook heel bewust het goede en schone te blijven zien. Dat leidt tot dankbaarheid en vreugde. Die dankbaarheid is een mooie staat van geest om eens iets langer bij stil te staan, en om te gaan ervaren hoe deze heilzame staat van geest bijdraagt aan welbevinden. 

Tijdens dit meditatieweekend wordt belichaamde aandacht beoefend. We zijn lichaam-geest, maar leven vaak alleen in de geest. Daardoor missen we de smaak van het leven en de verbondenheid met onszelf en anderen. We bewegen in aandacht en oefenen in aandacht in de dagelijkse activiteit. Er zijn formele loop- en zitmeditaties, een Dhamma-toespraak en mogelijkheden voor uitwisseling en persoonlijk gesprek.

In 1988 begon Doshin Houtman met Zen-meditatie. Ze trainde met Prabahasa Dharma Roshi en Jiun Hogen Roshi. Ze woonde vijf jaar op Zen-centrum Noorder Poort. Tijdens haar Zen-training leerde Doshin Ruth Denison kennen, een pionier als Vipassana-leraar met een centrum in de Mojave-woestijn. Vanaf 1998 werd Doshin haar leerling en werd ze getraind in ‘belichaamde aandacht’. Ruth overleed vorig jaar op 92-jarige leeftijd. Doshin kreeg in beide scholen toestemming om de Dhamma te onderrichten. Ze begeleidt nu mensen in Tilburg bij de sangha Inzicht & Bevrijding.

Om je aan te melden, klik hier.

Data: vrijdag 24 november tot en met zondag 26 november 2022
Tijd: vrijdag 19.30 tot en met zondag 16.00 uur                                            
Kosten: dana voor het centrum, en dana voor begeleider

---

Meditatiedag Vipassana en Qigong

Begeleiding: Vera Wallis de Vries

Vorm: in het centrum 

Deze dag is de afsluiting van de basiscursus. Op deze zondag kun je ervaren hoe het is om langer achter elkaar te mediteren. Naast Vipassana-meditatie staan op deze dag ook Chi Gong-oefeningen op het programma. Deze oefeningen kunnen helpen om je energie op een natuurlijke manier te laten stromen, wat onder andere bijdraagt aan meer lichaamsbewustzijn en ontspanning. Behalve voor de cursisten van de basiscursus is deze dag is deze dag ook meditatiedag is  ook toegankelijk voor iedereen die bekend is met Vipassana-meditatie. Deelnemers aan de basiscursus hoeven zich voor deze dag niet apart aan te melden; overige belangstellenden wel.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: zondag 3 december 2023
Tijd: 10:00 tot 16:30 uur                                            
Kosten: dana voor het centrum en dana voor begeleiders

---

Kerstretraite

Begeleiding: Ank en Marieke

Vorm: in het centrum

Tussen Kerst en Oud en Nieuw bieden we de mogelijkheid om overdag van 10 tot 16 uur te mediteren. Tussen de feestdagen een feest van stilte.  We oefenen metta meditatie om een heldere, vriendelijke geest te ontwikkelen. Tijdens deze dagen ronden we het oude jaar af en ontstaat ruimte om het nieuwe jaar fris te beginnen. Er zullen een aantal begeleide contemplaties zijn die de metta ondersteunen en die grond vormen voor 'kindfulness' in je dagelijks leven. Vrede in je zelf brengt vrede in de wereld. 

Om je aan te melden, klik hier,

Data: woensdag 27 tot en met zaterdag 30 december
Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Kosten:  dana voor het centrum en dana voor begeleiders

---

Als je de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, dan kun je klikken op onderstaande link (opzeggen). Mocht dit niet werken, bijvoorbeeld omdat de nieuwsbrief is doorgestuurd vanaf een ander e-mailadres, stuur dan een mailtje naar communicatie@vipassana-groningen.nl.