Vrijgevigheid

Geven wordt in het boeddhisme ‘dana’ genoemd. Met gulheid geven (vrijgevigheid) is een te ontwikkelen kwaliteit, zoals mediteren, juist spreken en juist handelen dat ook zijn. Het Vipassana-meditatiecentrum streeft de ontwikkeling van deze kwaliteiten na en is voor zijn voortbestaan afhankelijk van zowel giften als de inzet van vrijwilligers.


Dana, vrijgevigheid in boeddhistische context, betekent gul zijn en daarvan de vreugde ervaren. Het betekent dat de gever onvoorwaardelijk geeft en de ontvanger geen verwachtingen koestert en de mate waarin de gever bijdraagt respecteert. De gever zal rekening houden met zijn draagkracht en eigen intentie en behoefte om bij te willen dragen. Als bezoekers in de gelegenheid worden gesteld om dana te geven aan het centrum (zoals tijdens meditatieavonden), dan is dit in eerste instantie bedoeld voor instandhouding van het pand en het mogelijk maken van de activiteiten. Bij een retraite is het vaak ook mogelijk om, naast het basisbedrag voor het dekken van de kosten van de retraite zelf, dana te geven aan de leraar of begeleider. Dat wordt dan expliciet aangegeven. We zijn een ieder oprecht dankbaar voor zijn/haar bijdrage!

Stichting Vipassana-Meditatie Groningen is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat u uw bijdrage kunt aftrekken bij uw aangifte van inkomstenbelasting. Wilt u weten hoe groot uw belastingvoordeel is? Klik dan hier voor een berekening.