Afgelopen Vesak viering

Vesak vieren

Op 9 mei vierden we in de Sangha van het vipassana centrum Vesak. Wat is Vesak? Met Vesak vieren we de verjaardag van de Boeddha, we herinneren ons zijn Verlichting en zijn sterfdag. We nemen toevlucht tot de Boeddha, de Dhamma en de Sangha en chanten de 5 leef-adviezen. De kern van het gedachtengoed van de historische Boeddha is opmerkzaamheid. Opmerkzaam zijn van de realiteit, van wat we ervaren en daar aan ontdekken (de Dhamma); in verbinding met anderen: de Sangha. Het besef dat daar uit voortkomt vertaalt zich naar de wens om in harmonie te leven, om je te onthouden van doden, stelen, liegen.

De rituelen die we anders altijd uitvoeren, het chanten van Pali teksten en het baden van de baby Boeddha, komen uit Azië. Hoe vertaal je dat naar een betekenisvolle viering in een Westerse samenleving, per zoom?

We kozen een thema dat verbindt: spirituele vriendschap. In deze tijd waarin we elkaar niet in levende lijve tegenkomen, missen we het informele contact met de Sangha. Daarom hadden we dit jaar minder rituelen (want dat was ook moeilijk via Zoom!) en meer inhoudelijke verbinding, door persoonlijke ervaringen over spirituele vriendschap door een paar sangha-leden. Hoe verbind je chanting met jouw meditatieproces? Hoe ben je met mediteren in aanraking gekomen? Hoe ervaar je het samen oefenen en uitwisselen van ervaringen?

Ayya Anopama – die vorig jaar een klein half jaar in het centrum woonde en nu in Duitsland verblijft – chantte de metta sutta. Als non wijdt zij haar leven aan de meditatie beoefening en het doorgeven van de Dhamma. Wij zijn verbonden met anderen over de wereldbol, die ook dit pad gaan. We mediteerden in dialoog, dat geeft verdieping aan het delen van ervaringen: open zijn, zeggen wat nu opkomt. Afgewerkt met chanting, foto’s van het Boeddhabeeld in het centrum, gedichten en een lezing over het thema (zie pagina Dhammatalks) werd het een intieme en positieve ochtend. We maakten gebruik van de gelegenheid, en dat gaf inspiratie en energie om elkaar te steunen op het meditatie pad, stap voor stap.