Begeleiders

Op deze pagina worden een aantal mensen voorgesteld die regelmatig meditatie begeleiden. Ank Schravendeel, Marieke Duijvestijn, Vera Wallis de Vries, Ahobel Nuytinck en Pim van Gelderzijn vaste begeleiders. Externe begeleiders zijn: Bhante Seelagawesi Maha Thero, Riët Aarsse en Frits Koster.

Ank Schravendeel

Ank

Ank (1963) beoefent Vipassana-meditatie sinds 1988. Ank leerde Vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte ze zich in Metta-meditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud haar leraren, die Vipassana- en Metta-meditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, ze liep daarvoor stage bij Frits Koster. Ze geeft regelmatig retraites samen met andere leraren, onder andere met Joost van den Heuvel Rijnders. Ze heeft een eigen praktijk als coach.

Marieke Duijvestijn

Marieke DuijvestijnMarieke (1957) beoefent sinds 2005 Vipassana-meditatie. Zij kwam in contact met het meditatiecentrum toen haar jongste broer stierf. Wat haar vooral inspireert in de beoefening en Dhamma-studie is de mildheid en helderheid die ruimte geven om met meer wijsheid te handelen in het dagelijks leven. Zij volgde retraites bij diverse Vipassana-leraren. Daarnaast heeft zij speciale belangstelling voor Insight Dialogue, vipassana-meditatie in dialoog, en volgde een aantal retraites bij Insight Dialogue-leraar Gregory Kramer. Sinds september 2010 is zij een van de begeleiders van de open meditatieavond op woensdag. Ook geeft zij een cursus Insight Dialogue. In het dagelijks leven is zij werkzaam als coach voor werk- en levensvragen en trainer verbindend communiceren. Dit is haar website.

Vera Wallis de Vries

Vera Wallis de VriesVera (1955) begon halverwege de jaren ’90 met de beoefening van Vipassana-meditatie en volgde diverse intensieve retraites bij verschillende leraren in Nederland. Lichtheid, mildheid, in het hier en nu aanwezig zijn met wat er is en zelfinzicht zijn begrippen die haar aanspreken in Vipassana-meditatie. Bovendien heeft Vipassana raakvlakken met haar werk als psychosynthesetherapeut en EMDR-practitioner. Dit is haar website. Zij is een van de vaste meditatiebegeleiders op de woensdagavond en de zondagochtend. Ook geeft zij meerdere keren per jaar de basiscursus Vipassana-meditatie.

Ahobel Nuytinck

Ahobel NuytinckAhobel Nuytinck zal het team van begeleiders gaan versterken. Ze geeft al een aantal jaar samen met Marieke de Insight Dialogue introductie cursus en zo is al een bekend gezicht voor sommigen. Ahobel (1956)  beoefent Vipassanameditatie sinds 2010. Ze is geraakt door de Dhamma, die zorgt voor meer inzicht in de aard van het menselijk bestaan. Dat inzicht vertaalt zich in wijsheid, lichtheid en mildheid en drukt zich uit in denken voelen en handelen. Ahobel is opgeleid als mindfulness- en compassietrainer. Ze nam deel aan de Dhamma Verdiepings Cursus en volgde retraites bij diverse leraren, waaronder Frits Koster, Bart van Melik en Gregory Kramer. Zie hier voor een interview met haar.

Pim van Gelder

Pim van Gelder
Pim (1958) kwam in 1999 in aanraking met vipassana-meditatie via Paul Boersma in Amersfoort. Daarnaast beoefende hij een aantal jaren Soto Zen. Vanaf 2019 heeft zijn beoefening een vruchtbare verdieping gekregen onder de begeleiding van o.a. Ank Schravendeel en andere leraren. Zijn deelname aan verschillende retraites, de Dhamma zelfstudie en online Dhamma studieprogramma’s geven hem steeds beter zicht op het schitterende juweel van de Dhamma. Vipassana-meditatie geeft hem de mogelijkheid om, steeds weer opnieuw, lichaam en hartgeest in verbinding te brengen om zo meer inzicht en stabiliteit te kunnen ontwikkelen in het omgaan met de ervaringen van het bestaan. De beoefening van metta – liefdevolle vriendelijkheid – is daarbij een integraal en dragend element.

Externe leraren en begeleiders

Bhante Wellawatte Seelagawesi Maha Thero

Bhante Wellawatte Seelagawesi TheroBhante Wellawatte Seelagawesi Maha Thero (1963) is een woudmonnik uit Sri Lanka die werd ingewijd in 1990. Hij is een monnik die veel onderweg is. Zijn thuisbasis is Kandy (centraal Sri Lanka) waar hij samen met een grote groep toegewijden programma’s organiseert. Enkele jaren geleden heeft hij het afgelegen woudklooster ‘Sri Sumedha International Meditation Centre’ opgezet, waar een ieder welkom is om te mediteren. Met een praktische en spontane insteek geeft Bhante Dhamma- en meditatieonderricht voor kleine groepen. De sutta’s (toespraken van Boeddha) zijn Bhante’s belangrijkste inspiratiebron. Ieder voorjaar reist Bhante naar het Westen, waarbij hij sinds 2007 ook zo goed als jaarlijks Nederland en het Vipassana-meditatiecentrum bezoekt. Om op de hoogte te blijven van Bhante’s activiteiten kun je hem volgen via zijn facebook-pagina.

Riët Aarsse

RiëtRiët beoefent Vipassana-meditatie in de traditie van Mahasi Sayadaw. Ook beoefent ze Metta-meditatie en Insight Dialogue. Ze volgt langdurige stilteretraites, voornamelijk bij eerwaarde U Vivekananda in Nepal en bij leraren in Nederland, Birma, Thailand en de VS. Ze brengt veel tijd door in Myanmar (Birma) om Abhidhamma te studeren bij Sayadaw dr Nandamala en hem te helpen met vertalingen. Ze geeft introductiecursussen Vipassana-meditatie, Insight Dialogue en begeleidt ze zitgroepen en korte retraites. Ze is psycholoog en heeft gewerkt als onderzoeker en leidinggevende in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en jeugdzorg.

Frits Koster

FritsFrits Koster (1957) kwam in 1979 in aanraking met Vipassana-meditatie. Geïnspireerd door de praktische werkbaarheid van meditatie maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistische monnik en heeft onder de naam Phra Jhananando ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland en begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten en geeft lezingen over de boeddhistische leer. Frits is inmiddels uitgetreden en is werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige. Hij geeft voorlichting en cursussen stresshantering in de dienstverlening en de gezondheidszorg. Frits is de auteur van het boek ‘Bevrijdend inzicht’. Ook schreef hij: ‘Stress: wat kan ik er zelf aan doen?’ en ‘Het web van wijsheid (inleiding tot de abhidhamma)’. Frits een eigen homepage, klik hier voor een bezoekje.