In memoriam

In memoriam Ineke Hoekstra

Ineke was onze oudste deelneemster, ze is ruim 80 geworden. Ze kwam sinds begin jaren ’90 naar het Vipassana centrum. Ze was op zoek naar ontwikkeling van haar innerlijk leven.

Getrouwd met Martin, tijdens hun studie werd hun 1e dochter geboren op het woonschip. Daardoor gaf ze haar studie op, toen de twee dochters groot waren ging ze aan het werk als medisch secretaresse.

Ze wilde zich graag intellectueel ontwikkelen, ze las en besprak graag Duitse en Engelse boeken. Ze nam deel aan de leesgroep die vanaf begin jaren 2000 in het centrum werd opgericht, met Hanny, Gertjan, Jotika, Wim, Frans, Marjo en later Marieke als vaste kerngroep leden. Kalm en weloverwogen gaf ze voorbeelden van haar persoonlijk leven in relatie tot de Dhamma.

Ze leefde met overtuiging sober. Ver voor het “ontspullen” in de mode kwam waren zij en haar man Martin gewaar van het nadeel van hechten aan veel en trendy spullen.

Ze deelde graag haar tijd en energie, als vrijwilligster voor Humanitas. Voor het centrum deed ze jarenlang de naaiklussen. Ook na het overlijden van haar man, ruim een jaar geleden, nam ze het vrijwilliger zijn weer op. Ze wilde graag iets doen voor een ander.

In 2013 hoorde ze bij de eerste groep die toevlucht nam, bij Bhante Seelegaweesi. Haar boeddhistische naam was Shanti (innerlijk vrede) Ze nam nog steeds deel aan langere retraites bij Frits Koster, dan zorgde Dick voor een lift om er te komen en zij kon zich weer toewijden aan de verdieping van haar spirituele pad. Ze deed alle drie de Kerst retraites mee, met Riët Aarsse en Ank Schravendeel. Ze at mee in de eetgroep en had zich aangesloten bij meditatie groep op dinsdagochtend. De laatste keer trakteerde ze ons op koekjes.

We zullen haar inbreng en aanwezigheid missen in ons centrum.

Woensdag 4 maart, van 18.30 tot 19.15 herdenken we haar, in het Vipassana meditatiecentrum.

Je bent van harte uitgenodigd om daar aan deel te nemen

 

In karuna

Dick Venema

Ank Schravendeel

 

PS vanaf 19.30 is er de wekelijkse meditatie avond.