Retraite

Een periode van afzondering

Het Vipassana meditatiecentrum organiseert regelmatig retraites. Een retraite is een periode van afzondering van dagelijkse bezigheden – bijvoorbeeld van werk, gezin of televisie – en biedt de mogelijkheid om voor langere tijd intensief te mediteren. Voor ons moderne mensen is het niet altijd makkelijk om tijd vrij te maken voor meditatie. Om die reden kan het goed zijn om af en toe een periode te reserveren voor meditatie en om die optimaal te benutten kan men aan een georganiseerde retraite deelnemen. Retraites kunnen een weekend duren, maar het Vipassana meditatiecentrum organiseert ook retraites van een week. Zie de agenda voor de eerstvolgende retraite.

Voordelen van een retraite:

  • De beschikbare tijd wordt optimaal besteed aan meditatie. Dagelijkse bezigheden worden tot een minimum beperkt. Zo wordt er bijvoorbeeld voor de deelnemers gekookt.
  • Aanwezigheid van andere deelnemers die met dezelfde intentie komen. Dit zorgt voor een goede sfeer die meditatie vergemakkelijkt.
  • Er is een leraar aanwezig die bekend is met het meditatieproces. Tijdens de dagelijkse interviews geeft hij of zij meditatie-instructies en feedback op de ervaringen;
  • De opmerkzaamheid en concentratie nemen toe als men langer achtereen oefent. Dit komt het meditatieproces ten goede en zorgt voor verdieping. De heilzame vruchten van meditatie rijpen makkelijker tijdens een intensieve beoefening.

Dagschema

Retraites verlopen in een gestructureerde setting die het meditatieproces bevordert. Hieronder vind je een dagindeling zoals die geldt tijdens onze zomerretraite. Bij individuele behoeftes of eventuele gezondheidsbeperkingen kan hier in overleg van afgeweken worden.

6.00 ontwaken 13.45–14.45 informele meditatie
6.30-7.00 loopmeditatie (of ontspanningsoefeningen) 14.45-15.30 loopmeditatie
7.00–7.30 zitmeditatie 15.30-16.15 zitmeditatie
7.30 ontbijt 16.15-17.00 loopmeditatie
8.00-8.45 informele meditatie en/of werkmeditatie 17.00-17.45 zitmeditatie
8.45-9.30 loopmeditatie 17.45 broodmaaltijd
9.30-10.15 zitmeditatie (met begeleiding) 18.30-19.15 informele meditatie
10.15-11.15 loopmeditatie (en thee) 19.15-20.00 loopmeditatie
11.15-12.00 zitmeditatie 20.00-20.45 zitmeditatie (met begeleiding)
12.00-12.30 loopmeditatie 20.45-21.30 loopmeditatie
12.30-13.00 zitmeditatie 21.30-22.00 zitmeditatie
13.00  warme maaltijd 22.00–6.00 informele meditatie en rust

Praktische zaken

  • alle maaltijden zijn vegetarisch;
  • meditatiekussens en -bankjes zijn ruim voorhanden;
  • overnachting vindt plaats in het centrum (matrassen zijn voorhanden, graag zelf slaapzak meenemen, kamerschermen zorgen voor het creëren van privacy);
  • graag makkelijk zittende kleding meenemen;
  • aanmelding bij voorkeur via de mail of het aanmeldformulier van de website;
  • deelname voor een kortere tijd kan ook, maar deelnemers voor de gehele retraite hebben voorrang.

Kosten en dana

De kosten van de retraite zijn gebaseerd op de directe kosten, zoals huur van het gebouw, eten en drinken. De begeleiders ontvangen alleen een vergoeding voor de gemaakte kosten, zoals reiskosten. De Boeddha stimuleerde iedereen om te oefenen in dana (vrijgevigheid) om zo eigenbelang en hechten aan dingen te overstijgen. Lering en meditatieonderricht werden ook beschouwd als een vorm van vrijgevigheid. Aan het eind van de retraite is er daarom gelegenheid om vrijgevigheid te oefenen in de vorm van dana voor de begeleider.

Regels

Tenslotte zijn er nog een aantal eenvoudige regels die het meditatieproces ondersteunen en zorgen voor een goede sfeer in het Vipassana meditatiecentrum. Zo verlopen retraites in stilte en onthouden de deelnemers zich van schrijven, lezen, seksuele handelingen en het gebruik van geestbenevelende middelen.

Overnachten

Bij sommige activiteiten kan er van het centrum gebruik gemaakt worden om te overnachten. De accommodatie is zeer eenvoudig en kent weinig privacy. Wie prijs stelt op een comfortabeler logies en meer privacy, kan gebruik maken van een hotel. Niet ver van het meditatiecentrum ligt het Mercurehotel, nabij de westelijke ringweg en per auto uitstekend bereikbaar. Op iets meer afstand, in de binnenstad maar ook verder verwijderd van het stadscentrum, vindt men meerdere hotels.