Nieuwsbrief najaar 2020

Ons centrum in coronatijd en de verbouwingsplannen

Van het bestuur

In het voorjaar schreven we over de beperkingen die wij ondervonden door het heersende coronavirus. Nu dit covid 19-virus in de zomer niet verder afgenomen, eerder weer toegenomen is, hebben we nog steeds te maken met flinke problemen. Desondanks willen we zo veel mogelijk activiteiten organiseren. Het programma voor het komende halfjaar kan gerust ambitieus genoemd worden. Helaas moeten sommige activiteiten via Zoom plaatsvinden. Dat zoiets echter goed kan, is dit voorjaar gebleken. Toch willen we graag zoveel mogelijk dingen ‘met levende mensen ter plekke met elkaar’ doen. Daarom is er een coronaprotocol opgesteld, dat al een aantal keren op woensdagavonden is getest. Het houdt in dat mensen zich voor de woensdagavondmeditaties moesten aanmelden en dat niet onbeperkt mensen konden worden toegelaten. Dus: aanmelden en daarna een bevestiging ontvangen, met de spelregels. Een van de regels houdt in dat je een eigen bankje of kussen met kleed of doek moet meenemen. Een andere regel is, dat de ramen opengezet worden om zo veel mogelijk frisse lucht in de zaal te hebben. Denk dus aan voldoende warme kleding! Als ingang fungeert de deur van de keuken, omdat we zo ‘knelpunten’ kunnen voorkomen. Binnen regelt alles zich vanzelf, want al bij de deur helpt iemand je verder. 

De verbouwing van ons pand heeft deze zomer (nog) niet plaatsgevonden. Er is van alles geprobeerd om die doorgang te laten vinden, maar de agenda’s van de bouwers en die van ons konden niet aan elkaar aangepast worden. Als de financiën het dan nog steeds toelaten vinden de werkzaamheden naar alle waarschijnlijkheid volgende zomer plaats. 

Tot slot: wees verstandig en blijf gezond!

Nieuwe begeleider woensdagavonden: Ahobel Nuytinck

Ahobel Nuytinck zal het team van begeleiders gaan versterken. Ze geeft al een aantal jaar samen met Marieke de Insight Dialogue introductie cursus en zo is al een bekend gezicht voor sommigen. Ahobel (1956)  beoefent Vipassanameditatie sinds 2010. Ze is geraakt door de Dhamma, die zorgt voor meer inzicht in de aard van het menselijk bestaan. Dat inzicht vertaalt zich in wijsheid, lichtheid en mildheid en drukt zich uit in denken voelen en handelen. Ahobel is opgeleid als mindfulness- en compassietrainer. Ze nam deel aan de Dhamma Verdiepings Cursus en volgde retraites bij diverse leraren, waaronder Frits Koster, Bart van Melik en Gregory Kramer. Zie hier voor een interview met haar.

 
---

Online-bijeenkomsten

Voor online aangelegenheden, gebruiken wij het programma Zoom. Zoom is een platform waarbij mensen online samen kunnen komen via videoverbinding. Voor meer hierover klik hier.

---

Open meditatieavond 

Begeleiding: Ank, Marieke, Vera en Ahobel
Vorm: in het centrum

Iedere woensdagavond van half acht tot half tien (ook tijdens vakanties) kun je komen mediteren in ons centrum. Deze meditatieavonden zijn vooral bedoeld voor mensen die al (enigszins) bekend zijn met inzichtmeditatie. Samen mediteren gaat makkelijker dan in je eentje en na afloop is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. De meditatie bestaat uit zit- en loopmeditatie die per half uur worden afgewisseld. Daarnaast oefenen we ook meditatie op liefdevolle vriendelijkheid.

De woensdagavond word afwisselend begeleid door Ank Schravendeel, Marieke Duijvestijn, Vera Wallis de Vries en Ahobel Nuytinck. Elke eerste woensdagavond van de maand wordt de meditatieavond begeleid door Ank Schravendeel. Zij geeft dan ook een Dhamma-talk (een lezing met een boeddhistische grondslag). Je kunt deze ook op de website terug luisteren. 

In verband met het coronavirus is aanmelden vooraf nodig. Stuur een mailtje naar: aanmelden@vipassana-groningen.nl.

Als je nog geen of weinig meditatie-ervaring hebt, adviseren we je om eerst een introductieavond (link naar introductie) of onze basiscursus te volgen. 

Datum: elke woensdagavond

Tijd: 19.30-21.30 uur 
Kosten: vrijwillige bijdrage (dana) voor het meditatiecentrum

---

Meditatie-avond met Frits Koster via Zoom 

Begeleiding: Frits Koster
Vorm: online

Frits Koster werkt als mindfulness- en compassietrainer vanuit het Trainingsbureau Mildheid en Mindfulness en als docent bij opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België  en Duitsland. 

 In 1979 kwam Frits in aanraking met de beoefening van Vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij een reis naar Azië en trad hij in als boeddhistisch monnik. Als monnik heeft hij ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland, waar hij is uitgetreden.  

Naast zijn werk als mindfulnesstrainer geeft hij lezingen en cursussen over de Boeddhistische psychologie. Ook ontwikkelde hij samen met Erik van den Brink de ‘Compassietraining’ en schreef hier een aantal boeken over.  

De dana (vrijwillige bijdrage) van deze avond is voor Frits Koster. 

Om je aan te melden klik hier.

Datum: woensdag 2 december
Tijd: 19.30-21.00 uur 
Kosten: vrijwillige bijdrage (dana) voor de begeleider

---

Introductieavond meditatie 

Begeleiding: Marieke Duijvestijn en Cynthia Feddema
Vorm: in het centrum
 

Eens per maand kun je op afspraakennismaken met Vipassana-meditatie. De introductiebegeleider geeft basisinstructies voor zit- en loopmeditatie. Daarna is er gelegenheid om met de begeleider en de andere deelnemers ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Bij het deelnamegeld van 10 euro is het boekje “Basisprincipes Vipassana Meditatie” van Frits Koster inbegrepen.  Om je aan te melden klik hier

---

Mediteren op dinsdagochtend

Begeleiding: Ank Schravendeel
Vorm: in het centrum

Op dinsdagochtend, twee keer per maand, mediteren we samen. Je geeft je in principe op voor alle bijeenkomsten, en leert elkaar kennen in de stilte van het samen mediteren en in uitwisselingsgesprekken.

Geef je op door een mailtje te sturen aan: aanmelden@vipassana-groningen.nl.

---

Meditatie op zondagochtend 

Begeleiding: Ank Schravendeel en Marieke Duijvestijn
Vorm: in het centrum

Voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie en die het fijn vinden om een halve dag te mediteren bieden wij regelmatig op zondagochtend zit- en loopmeditatie. Het is meestal een kleinere groep dan op de woensdagavond en de stad slaapt nog. Veel stilte en ruimte dus voor jouw meditatie. De meditatie kan desgewenst ook in het Engels (naast Nederlands) worden gegeven. Een vrijwillige bijdrage (dana) wordt gebruikt voor de kosten en onderhoud van het Vipassana-meditatiecentrum. 

Om je aan te melden klik hier.

Data: elke eerste zondagochtend van de maand.
Tijden: 10.00-12.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de begeleiders

---

Jaargroep ’20 – ‘21 

Begeleiding: Ank Schravendeel 
Vorm: in het centrum

Heb je er behoefte aan om in een vaste groep over een langere periode te mediteren en je te verdiepen in de Dhamma? Dan is de jaargroep misschien iets voor jou.  

Van oktober tot en met juni komen we 8 zondagmiddagen bij elkaar.  

Het thema is dit jaar de Parami. De parami gaan over meditatie in actie; bijvoorbeeld over vrijgevigheid, geduld en eerlijkheid. Het inzicht dat zich ontwikkelt in meditatie, is uitgangspunt voor hoe je spreekt en handelt. Hoe je je verhoudt tot wat je beleeft, heeft gevolgen voor hoe je je verhoudt tot andere mensen. Meditatie ondersteunt het gewone dagelijkse doen, bewust kiezen hoe je spreekt en handelt ondersteunt meditatie. 

De bijeenkomsten beginnen met een groepsgesprek over het thema, naar aanleiding van een tekst die je van te voren krijgt toegestuurd. Dit jaar is Marieke Duijvestijn een middag te gast, om Insight Dialogue te kunnen beoefenen met hetzelfde thema. We doen loop- en zitmeditatie en aan het eind kun je je ervaringen delen met de groep. Voor meer informatie: 06 5262 4506 of aschravendeel@hetnet.nl Om je aan te melden klik hier.

Data: 25 okt., 22 nov., 20 dec.. 21 febr., 14 mrt., 25 april,  16 mei en 20 juni 

Tijden: 13.30-17.30 uur

Kosten: € 90,- / € 70,-    

---

Basiscursus Inzichtmeditatie 

Begeleiding: Vera Wallis de Vries
Vorm: in het centrum

Is leren mediteren iets voor jou? In het Vipassana-meditatiecentrum Groningen kun je leren mediteren volgens de beginselen van inzichtmeditatie. Dit is een boeddhistische 

meditatietechniek waarbij het ontwikkelen van mindfulness of opmerkzaamheid centraal staat. Bij deze vorm van meditatie richt je je aandacht op hetgeen wat zich aandient, waardoor je dieper inzicht krijgt in jezelf en de werkelijkheid om je heen. 

De basiscursus is een kennismaking hiermee. Tijdens de bijeenkomsten doe je ervaring op door praktische beoefening van zitmeditatie en loopmeditatie. Als je begint met mediteren kan de beoefening veel vragen bij je oproepen. Daarom is er na afloop van de meditatie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen 

De basiscursus wordt afgesloten met een meditatiedag  op zondag 8 november. Tijdens deze dag staan er ook Chi Gong oefeningen op het programma. Deze oefeningen kunnen helpen om je energie op een natuurlijke manier te laten stromen.  

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: Maandag 5, 19, 26 okt, en 9 nov. Hele dag:  nov.  
Tijd: 18.15 tot 20:15 uur en zondag 10.00 – 16.30 
Kosten: € 80,- / 60,- en voor de hele dag (apart) € 15,- excl. dana voor begeleider

---

Insight Dialogue-cursus  

Begeleiding: Marieke Duijvestijn
Vorm: in het centrum

In deze cursus kun je kennis maken met Insight Dialogue: Wat is ‘meditatie in dialoog’? Hoe kun je mindfulness toepassen in dialoog met een ander? Hoe kun je daarbij opmerkzaam blijven? Wij ontlenen veel plezier, maar ook veel stress aan de contacten met andere mensen. Voor Gregory Kramer is dit aanleiding geweest een beoefening te ontwikkelen waarbij mindfulness toegepast wordt in dialoog met medemediterenden. Bij Insight Dialogue herinneren de begeleider en de mediterenden elkaar er regelmatig aan om opmerkzaam te blijven. Dit kan de kwaliteit van de opmerkzaamheid en daarmee de kwaliteit van de meditatie enorm versterken. Er wordt gewerkt aan de hand van contemplaties over boeddhistische onderwerpen.  

Deze cursus is bedoeld voor mensen die al langer mediteren (volgens de Vipassana-traditie), of een mindfulnesstraining hebben gevolgd en retraite-ervaring hebben. De cursus bestaat uit zeven avondbijeenkomsten en een hele dag. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen via het telefoonnummer: 050-5259308. 

Om je aan te melden, klik hier.

Vipassana-meditatiedag met Insight Dialogue 

Deze dag maakt onderdeel uit van de Insight Dialogue-cursus, maar is ook los te volgen voor mensen met ervaring op het gebied van Insight Dialogue (cursus of retraite). Deze dag wordt in stilte gehouden, met uitzondering van de aangegeven dialogen. 

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: donderdag 1,8, 22 en 29 okt., 5, 19 en 26 november en hele dag zondag 15 november

Tijd: donderdag 19.30 – 21.45  en zondag 10.00-16.30                                         
Kosten: cursus € 100,- / € 85 en meditatiedag (apart) € 15,- excl. dana voor begeleider

---

Wit is ook een kleur

Begeleiding: Marieke Duijvestijn
Vorm: in het centrum

Na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten is de discussie over anti-racisme naar de voorgrond gekomen. Op veel plekken in Nederland vonden demonstraties plaats en ook in Groningen werd een ‘sit in’ gehouden. Meditatie lijkt op jezelf gericht, maar door meditatie kunnen we ook reactiepatronen op anderen leren kennen. Als we vooroordelen en onjuiste ideeën ontdekken, die we uit onze vroege jeugd hebben meegekregen, komt er ruimte voor bevrijding. Tijdens deze avond zullen we onder andere samen stilstaan bij wat het betekent om ‘wit’ te zijn. We gaan deze thema’s samen onderzoeken en hierover met elkaar van gedachten wisselen.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: vrijdag 2 oktober 

Tijd: 19:30 tot 21:00 uur                                             
Kosten: vrijwillige bijdrage voor het meditatiecentrum 

---

Vrijdagavonden met Anne Veen

Begeleiding: Anne Veen
Vorm: in het centrum

Als je wereld instort..(wat dan?) 

Op welke effectieve manier is het boeddhisme in staat om orde te scheppen in een leven vol chaos? Aan de hand van het boek van Pema Chödron met de titel ‘Als je wereld instort, wat dan?’ onderzoeken we hoe we juist in moeilijke tijden pijnlijke emoties kunnen gebruiken als sleutel tot wijsheid, zelfkennis en innerlijke vrede. 

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: vrijdag 23 oktober  
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur                                            
Kosten: € 8,- 

‘Gaan en doorgaan'( Leven en dood in de tibetaans-boeddhistische traditie) 

De essentie van het leven, de kern van de persoon, onze geest, de energie, onze spirit gaan met ons sterven door en niet verloren. Deze eeuwige waarheid hebben alle spirituele tradities bezig gehouden en geïnspireerd. In de Tibetaans boeddhistische traditie heeft men deze wonderbaarlijke overgang van het ene naar het andere bestaan uitgebreid bestudeerd en met name het Tibetaanse dodenboek is een bron van troost en inspiratie.  

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: vrijdag 13 november   
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur                                             
Kosten: € 8,-

---

Workshops: Adem- en ontspanning 

Begeleiding: Wendy Oosterveld
Vorm: in het centrum en online

Adem- en ontspanningslessen zijn een manier om je aandacht te trainen, te ontspannen en om je ademhaling te reguleren. In deze methode van Dixhoorn gebruikt Wendy heel veel verschillende oefeningen die steeds nieuwe aspecten van het lichaamsgevoel verkennen. Dit doe je met de focus op de aandacht, beweging en de adem, waarbij de oefeningen bestaan uit kleine of grote bewegingen of lichaamshoudingen, indirecte of directe ademoefeningen en zachte manuele technieken. Er zijn lessen in het centrum zelf en wekelijks via Zoom. tijdens de lessen in het centrum wordt ook altijd iets uitgelegd over spanningsopbouw en lichaamsbewustzijn. Je kunt meedoen wanneer je wilt en hoeft niet perse alle lessen te volgen. Op donderdagavond kun je online meedoen met ontspanningsoefeningen. Zie hier voor meer informatie.

Om je aan te melden voor de lessen in het centrum, klik hier.

Data: Zaterdag 12 sept, 3 okt., 7 nov., 12 december  
Tijd: 13:30 tot 15:00 uur                                            
Kosten: € 8,- (per keer)

---

Weekend Vipassana-meditatiede kracht van zachtheid 

Begeleiding: Doshin Houtman
Vorm: online

We spreken wel eens over de verharding in de maatschappij. Maar een maatschappij verhardt niet. Het zijn mensen die verharden. Dat komt o.a. door het vasthouden aan bepaalde opvattingen, of ons identificeren met een bepaalde groep. Een jachtig leven, veel willen,  geeft spanningen in geest én lichaam, die daardoor verharden. 

Hardheid roept vaak hardheid op. Uitschelden wordt vaak gevolgd door terug schelden, een mep uitdelen wordt vaak gevolgd door een stomp terug. We worden daar niet gelukkiger van.  

Laten we beginnen met de hardheid te voelen in het lichaam. Wat gebeurt er als we het opmerken? Het verzachten van het lichaam, laat de energie weer stromen, geeft adem weer de ruimte. De geest komt tot rust, en komt er ruimte in die geest.   

Door observatie van het proces van harder worden naar zachter worden in lichaam en geest komen we tot inzichten. Als we deze inzichten meenemen in het dagelijks leven komt er meer welbevinden voor onszelf, en alle levende wezens.  

Tijdens dit meditatieweekend wordt belichaamde aandacht beoefend. We zijn lichaam-geest, maar leven vaak alleen in de geest. Daardoor missen we de smaak van het leven en de verbondenheid met onszelf en anderen. We bewegen in aandacht en oefenen in aandacht in de dagelijkse activiteit. Er zijn formele loop- en zitmeditaties, een Dhamma-toespraak en mogelijkheden voor uitwisseling en persoonlijk gesprek.

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: vrijdag 20 t/m zondag 22 november 
Tijd: vr. 19.30 – zo. 16.00 uur                                             
Kosten:€ 160,- / € 135,- excl. dana voor begeleider 

---

Retraite tussen Kerst en Oud en Nieuw 

 

Begeleiding: Riët Aarsse, Marieke Duijvestijn  
Vorm: in het centrum

Tussen Kerst en Oud en Nieuw bieden we de mogelijkheid om overdag van 10 tot 16 uur te mediteren. Tussen de feestdagen een feest van stilte.  We oefenen metta meditatie om een heldere, vriendelijke geest te ontwikkelen. Tijdens deze dagen ronden we het oude jaar af en ontstaat ruimte om het nieuwe jaar fris te beginnen. Er zullen een aantal begeleide contemplaties zijn die de metta ondersteunen en die grond vormen voor ‘kindfulness‘ in je dagelijks leven. Vrede in je zelf brengt vrede in de wereld.  

Om je aan te melden, klik hier.

Datum: zo. 27 t/m wo. 30 december
Tijd: 10.00 – 16.00       
Kosten: € 110,- / € 90,- excl. dana voor begeleider