Verslag Boeddha Bloeit

30 maart organiseerden we met negen lokale boeddhistische groepen samen de Groninger Meditatiedag, “Boeddha bloeit”. Speciale zorg was besteed aan de gelegenheid voor ontmoeting en uitwisseling tussen de diverse sanghas en dat bracht zo’n 60 deelnemers op de been. Men kon kiezen uit één of meerdere van de vier workshops. Het resultaat was een bomvolle meditatiezolder die tot viermaal toe overliep van inspiratie. Van opmerkzaamheid van Vipassana, naar de ontwikkeling van focus vanuit de Zen Boat, via het zitten als een berg van Dharma Toevlucht, naar aandacht voor de vorm van Zen Spirit. Deelnemers reageerden enthousiast: “dit willen we iedere maand meemaken”, …”fijne sfeer” …. verder ook ”zo belangrijk dat we dit allemaal samen doen” en ook… “wat een heerlijke lunch!”.

Wanneer we vertrouwd raken met onze gewoontes van mediteren kan het algauw gebeuren dat we daar aan vasthouden. Zonder er erg in te hebben menen we dat onze aanpak – en de rituelen of vormen die we daarbij gebruiken – staan voor de enige unieke Boeddhistische weg. De Boeddha zou er vast raar van staan te kijken wanneer hij ons zo bezig zag!

We hebben op 30 maart de verschillende vormen geoefend en meegedaan aan elkaars rituelen. Zo gaven we onszelf de gelegenheid om de eigenheid van je eigen meditatie methode met nieuw inzicht te waarderen. En onderlinge verschillen te relativeren!

Aan het eind van de dag aren er veel blije gezichten, er werden nieuwe vrienden gemaakt en er was met oude bekenden bijgepraat. We gingen naar huis met de rijke ervaring van één sangha in het groot, van één sangha in Groningen!

Vesak-viering “Wat is hier op uw antwoord?”

Op 19 mei is het in het Vipassana Centrum opnieuw eengelegenheid om elkaar te ontmoeten. Dan vieren we Vesak en verzorgt het Vipassana centrum samen met een aantal andere organisaties een viering met diepgang. We oefenen ons in Tong Len, wisselen onderling uit over onze rol in de samenleving en vieren de drie cruciale momenten uit het leven van Boeddha; geboorte, verlichting en dood. De titel van de dag? Juist…..”Wat is hier op uw antwoord?” De deur gaat open om half tien. Het programma, inclusief lunch duurt tot twee uur. Van harte uitgenodigd!