“Wees welkom, neem thee, ga zitten”

25 jaar mediteren in de Kamerlingh Onnesstraat in Groningen

Ank Schravendeel

We maken 25 jaar gebruik van het pand om Vipassana meditatie te beoefenen. Reden voor een feestje. We prikten een datum en maakten een gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Er kwamen 60 gasten, uit verschillende periodes binnen die 25 jaar, die steeds andere functies vervulden. Het was erg inspirerend om elkaar terug te zien! We waren betrokken als deelnemer, begeleider, bestuurder, klussenman, administrateur, tuinvrouw, huurder, deden de was, als collega van een andere stroming.

Een feest omdat je 25 jaar een pand gebruikt, geeft besef van tijd. “Dit hebben zij al die jaren opgebouwd, nu passen wij er op en dat geven we later door aan anderen”. Het besef dat we al 25 jaar in dit pand bezig zijn geeft inspiratie. Met een eigen pand is er altijd wat te doen. Daar moeten mensen bij gezocht worden en problemen opgelost. Er moet overlegd worden over mogelijkheden en beslissingen genomen. En uitgevoerd! Als dat al 25 jaar gebeurt, gaat dat kennelijk toch heel goed. We hebben bestaansrecht omdat er mensen komen mediteren en ook dat stroomt al 25 jaar door.

Een belangrijke pijler bij mediteren is vrijgevigheid. De ervaring die je nu beleeft kun je gebruiken om opmerkzaamheid op te ontwikkelen, met vrij gegeven aandacht. De manier waarop we de meditatie begeleiden is ook op basis van vrijgevigheid: je kunt meedoen wanneer het je past, en geeft gul een financiële bijdrage die voor jou passend is om mee te doen aan de open meditatie avonden en ochtenden. Voor andere programma onderdelen mag de prijs niet een belemmering zijn om mee te kunnen doen. Zodat je leert geven, gul geven, vrij geven. “Wees welkom, neem thee, ga zitten” een uitspraak van Sietske de Haan die in de jaren ’90 betrokken was als begeleider. We willen laagdrempelig zijn, heet dat in beleidstermen.

Het verheugende en inspirerende is dat het al 25 jaar mogelijk is om het centrum op deze manier te organiseren. Als meditatie in actie. We hebben geen controle over hoe het verder zal gaan. We hebben het vertrouwen dat de basis die we nu leggen haar vruchten kan dragen in de toekomst.

Er is een boekje gemaakt over de geschiedenis van het pand en de mensen die betrokken waren en zijn. Dat is voor 5,- euro te bestellen bij aanmelden@vipassana-groningen.nl

De lezing op 5 september ging over dana , als basishouding tijdens het mediteren, zie bij downloads op deze site.

Wees welkom, voel je uitgenodigd om mee te komen doen en inzicht te ontwikkelen.