Van dukkha naar sukha

Het is ongebruikelijk om op deze plek aandacht te besteden aan een boek. In het geval van ‘Leren lijden‘ van de Groninger psycholoog Martin Appelo maken we hierop graag een uitzondering.

Appelo pleit er voor om meer open te staan voor (het onvermijdelijke) lijden (dukkha). De auteur bespreekt en integreert westers en oosters (boeddhistisch) denken en stelt dat er veel overeenkomsten zijn. Stoïcijnen stellen bijvoorbeeld dat lijden ontstaat als je de dingen niet neemt zoals ze zijn en vanuit je verwachtingen hierbij. Een visie op lijden die erg lijkt op de boeddhistische visie.

Dit is minder verwonderlijk dan het lijkt. Koning Asoka (273 tot 232 voor Christus) stuurde bijvoorbeeld monniken naar de diverse Griekse stadstaten. Indo-Griekse koningen zorgden voor een grote bloei van het boeddhisme. Er was sprake van een culturele uitwisseling.

Bij het bespreken van het principe van de middenweg schiet de auteur een beetje uit de bocht door dit principe te koppelen aan het begrip passiviteit. Dit neemt niet weg dat het een boek is waaraan de ‘boeddhistische’ lezer veel kan hebben.

Maar hoe zit het nu met dukkha en sukha? Je kunt natuurlijk het boek lezen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te ontdekken. Dit kan bijvoorbeeld via één van onze cursussen, zoals de basicursus inzichtmeditatie.  Deze start op 23 mei en bestaat uit een vijftal meditatieavonden. Vera Wallis de Vries zal deze cursus begeleiden.